Svet
28.02.2023. 12:05
Beta-AFP

Cenzura ili ne?

Bela kuća naredila: "Imate 30 dana da izbrišete TikTok s telefona"

1
Izvor: Beta / AP / Michael Dwyer

Američke savezne agencije treba da osiguraju da njihovi uređaji nemaju više aplikaciju TikTok, a za to imaju rok od 30 dana, objavila je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće.

Američki članovi Kongresa smatraju aplikaciju, čiji je vlasnik kineska firma "Bajt dens" (ByteDance), pretnjom za nacionalnu bezbednost i zabranili su njenu upotrebu na uređajima svojih zaposlenih glasanjem krajem decembra.

Naređenje kancelarije Bele kuće je sprovođenje tog zakona koji je početkom januara ratifikovao predsednik Džozef Bajden.

Direktorka kancelarije Šalanda Jang zatražila je u memorandumu od američkih vladinih agencija da ukinu i zabrane postavljanje te aplikacije na njihovim uređajima ili uređajima kojim one upravljaju i da zabrane "internet veze" sa svojih uređaja ka aplikaciji.

Zabrana se ne odnosi na američka tela koja ne zavise od savezne vlade ni na milione pojedinaca koji koriste Tiktok.

TikTok je novi MTV?

Dodela Gremi nagrada

1

Dodela Gremi nagrada

03.02.2023. 08:09

TikTok je novi MTV?

Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je novi zakon navodeći da se to zapravo svodi na zabranu TikToka.

"Kongres ne treba da cenzuriše cele platforme i liši Amerikance njihovog ustavnog prava na slobodu govora i izražavanja", saopštila je glavna politička savetnica ACLU-a Džena Leventof.

"Imamo prava da koristimo TikTok i druge platforme za razmenu naših misli, naših ideja i stavova sa ljudima u zemlji i celom svetu", dodala je ona.

Zapad sve više proučava izrazito popularnu platformu kratkih videa, strahujući da bi Peking tako mogao da dođe do podataka korisnika celog sveta.

Zabrana američke savezne vlade usledila je nekoliko dana posle slične odluke Evropske komisije koja je zabranila aplikaciju TikTok svom osoblju da bi "zaštitila" instituciju.

Vlada Kanade je takođe objavila juče da će zabraniti TikTok na mobilnim uređajima koje daje svom osoblju, navodeći "neprihvatljiv nivo rizika" za privatnost i bezbednost.

TikTok je među zabranjenim aplikacijama u Indiji od 2020. godine.

Sa više od milijardu aktivnih korisnika na svetu TikTok je na šestom mestu najviše korišćenih društvenih platformi, prema poslednjem izveštaju "We Are Social" koja prati razvoj digitalnog sektora, objavljenom u januaru.

TikTok je u novembru priznao da neki njegovi zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima evropskih korisnika i u decembru je priznao da su zaposleni koristili te podatke da prate novinare. Međutim grupa negira da kineska vlada ima bilo kakvu kontrolu ili pristup njenim podacima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tiktok“ u misiji da postane najveći onlajn šoping mol
TikTok

Internet kupovina

29.10.2022. 14:05

"Tiktok“ u misiji da postane najveći onlajn šoping mol

Iako možda deluje kao plan zlikovca iz filma koji nezapaženo čita misli običnih smrtnika kako bi postigao svoj cilj, trenutna situacija sa platformom Tiktok je mnogo manje dramatična. Ova platforma nada se da na osnovu prikupljenih podataka o svojim korisnicima i njihovim potrošačkim navikama u onlajn kupovini napravi najveći digitalni šoping mol koji bi im doneo još veće profite.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve