Svet
14.04.2023. 16:05
Beta

Rat u Ukrajini

Da li će Kina snabdevati Rusiju oružjem

vojska, kina
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang izjavio je da ta zemlja neće prodavati oružje zaraćenim stranama u Ukrajini i da će kontrolisati izvoz svega onog što može da ima i civilnu i vojnu upotrebu.

SAD i druge zemlje izrazile su ranije zabrinutost da Kina razmatra pružanje vojne pomoći Rusiji.

"Što se tiče izvoza vojne opreme, Kina zauzima odgovoran stav. Kina neće snabdevati oružjem relevantne strane u sukobu i upravljaće i kontrolisati izvoz robe koja ima dvostruku namenu u skladu sa zakonima i propisima", rekao je Ćin na konferenciji za medije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok.
 

Ćin je ponovio spremnost Kine da pomogne u mirovnim pregovorima i rekao da sve strane treba da ostanu "objektivne i mirne".

Govoreći na konferenciji za medije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, Ćin je takođe okrivio vladu Tajvana za pojačane tenzije u tom regionu, a nakon što je Peking održao velike vojne vežbe u pokušaju da zastraši ostrvo.

Berbok je u svom obraćanju rekla da kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina snosi posebnu odgovornost za pomoć u okončanju sukoba.

Ona se osvrnula i na tenzije u Tajvanskom moreuzu, kroz koji prolazi veći deo veliki deo robe kojom se trguje u celom svetu i rekla da bi sukob u toj oblasti bio "globalna katastrofa".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta bi bilo kad bi bilo: Kina simulirala napade na "ključne mete" na Tajvanu
1

Vojne vežbe

09.04.2023. 09:48

Šta bi bilo kad bi bilo: Kina simulirala napade na "ključne mete" na Tajvanu

Kina je simulirala udare na "ključne mete" na Tajvanu, drugog dana vojnih vežbi, u kojima se simulira "potpuno okruženje" tog ostrva, a za koje Peking kaže da su ozbiljno upozorenje vlastima Tajvana posle susreta predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve