Svet
11.12.2021. 13:05
R.E.

Resa i Mur

Dobitnici Nobela za mir: "Mi režimo i grizemo"

Nobel, 11. 12. 2021.
Izvor: Tanjug / AP / Alexander Zemlianichenko

Svetu je potrebno nezavisno izveštavanje kako bi se suprotstavio moći autoritarnih vlada, poručili su novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov prilikom ceremonije dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Resa, koja je sa Filipina, i Muratov, koji je iz Rusije, podelili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koja im je dodeljena za borbu za slobodu izražavanja u zemljama gde su se novinari suočavali sa stalnim napadima, uznemiravanjima i ubistvima.

"Da, režimo i grizemo. Da, imamo oštre zube i jak stisak. Ali smo mi preduslov za napredak. Mi smo protivotrov tiraniji", rekao je Muratov.

On je tokom predavanja, koje je održao sa Resom u Gradskoj kući u Oslu, upozorio na potencijalni rat između Rusije i Ukrajine, prenosi AP.

"U glavama nekih ludih geopolitičara, rat između Rusije i Ukrajine nije više nešto nemoguće. Ali znam da se ratovi završavaju identifikacijom vojnika i razmenom zarobljenika", naveo je Muratov.

Resa, inače prva osoba sa Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, rekla je da je "era nadmetanja za vesti mrtva".

"Moramo da pomognemo nezavisnom novinarstvu da preživi, prvenstveno tako što ćemo pružiti veću zaštitu novinarima i suprotstaviti se državama, koje napadaju novinare", navela je Resa.

Ceremonije u čast dobitnika Nobelove nagrade uglavnom se održavaju u Oslu i Stokholmu 10. decembra, na dan godišnjice smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela.

Međutim, zbog pandemije korona virusa, nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i ekonomiju uručene su na svečanostima u rodnim gradovima laureata.

Pogledajte fotografije: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Trojica dobitnika Nobela za ekonomiju
Nobelova nagrada za ekonomiju

Veliko priznanje

11.10.2021. 13:18

Trojica dobitnika Nobela za ekonomiju

Dejvid Kard, DŽošua D. Angrist i Gvido Imbens su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve