Svet
21.07.2018. 13:51
R.E./Tanjug

FSB ČEŠLJA CENTAR ZA SVEMIRSKA ISTRAŽIVANJA: Ko je krtica koja odaje informacije i slika hipersonične rakete za ZAPADNE ŠPIJUNE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvršila je pretres centra za svemirska istraživanja zbog sumnje da su „procurele” informacije o hipersoničnim raketama, a sumnja se da su tajni podaci dostavljeni zapadnim špijunima. Državna korporacija za kosmičke aktivnosti „Roskosmos” je saopštila da njeno osoblje sarađuje sa agentima FSB-a na tom slučaju, prenosi RTS.

Navodi se da ruski list „Komersant” piše da je oko deset osoba iz jednog „Roskosmosovog” centra pod istragom. Pretražena je i kancelarija direktora i prema pisanju tog lista, osumnjičeni bi mogli da budu optuženi za izdaju.

Hipersonični projektili lete brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka. U četvrtak je rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke dva nova hipersonička raketna sistema koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Ruski vojni stručnjak Pavel Felgenhauer rekao je za „Bi-Bi-Si” da je veoma skeptičan kada je reč o efektivnosti novih sistema. Istragu o curenju informacija o raketnim sistemima nazvao je „politički sramotnom”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve