Svet
12.01.2023. 14:10
Beta / AFP

Nov izveštaj

Hjuman rajts voč: Pomoć potrebna i drugima, ne samo Ukrajini

human rights watch
Izvor: Shutterstock

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč, sa sedištem u Londonu, ocenila je u svom godišnjem izveštaju da međunarodna pomoć Ukrajini zbog ruske invazije treba da bude primenjena i u drugim zemljama gde se krše ljudska prava.

U izveštaju na više od 700 stranica, navode se kršenja ljudskih prava 2022. godine u svetu posebno u Kini, Avganistanu, Iranu, Etiopiji i Ukrajini.

"Zbog rata u Ukrajinu, u svetu se upalilo svetlo za međunarodni odgovor i posvećenost međunarodnoj pravdi", izjavila je za Frans pres v.d. rukovodioca te organizacije Tirana Hasan.

Organizacija je navela da su ruske snage u Ukrajini izvor ogromnog kršenja ljudskih prava posebno civilnog stanovništva. Dodala je da pozdravlja brzinu reagovanja Međunarodnog krivičnog suda, koji je pokrenuo istrage, kao i sankcije Rusiji koju su uvele Evropska unija, SAD i Velika Britanija.

"Nikada u istoriji nismo videli tako koordinisan međunarodni odgovor", rekla je  Hasan i dodala da takav odgovor treba da bude i za slične situacije u drugim zemljama gde su prijavljenja kršenja ljudskih prava.

Hasan je navela kršenje ljudskih prava u regionu Tigraj u Etiopiji, u Kini prema muslimanskoj manjini, u Iranu gde vlasti guše proteste, i u Avganistanu gde se krše prava žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama
1

Novi restriktivni potez

24.12.2022. 19:10

Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama

Talibanska vlada Avganistana naredila je svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve