Svet
14.11.2023. 07:00
Boško Vukčević

Ko je kome rekao šta?

Ilon Mask vs Soros: Sudar titana

Ilon Mask
Izvor: EPA POOL / TOLGA AKMEN / POOL

Američki biznismen i milijarder, vlasnik “Tesle“ i “Spejs iksa“ Ilon Mask opet se obrušio na drugog milijardera Džordža Sorosa.

On je američko-mađarskog milijardera i šefa Fonda za otvoreno društvo direktno nazvao mizantropom, koji u osnovi mrzi čovečanstvo.

U intervjuu u potkastu “The Joe Rogan Experience“ (Iskustvo Džoa Rogana) Mask se žestoko obrušio na Sorosa nazvavši ga megadonorom Demokratske stranke.

“Po mom mišljenju, on suštinski mrzi čovečanstvo i radi stvari koje nagrizaju tkivo civilizacije“, rekao je Mask.

Ovo nije prvi put da Mask udara na Sorosa. Ranije ga je uporedio sa zlikovcem iz Marvelovih stripova i filmova “Iks-men“ Magnetom.

Mask je istakao da je Sorosova ključna veština “uočavanje mogućnosti za arbitražu“.

On tvrdi da je strateška priroda Sorosovih investicija u različitim političkim arenama i ističe uticaj koji one imaju na kreiranje politike.

“On radi stvari koje nagrizaju tkivo civilizacije“, istakao je Mask.

Milijarder je kritikovao i Sorosovu podršku kandidatima za okružne tužioce koji su “popustljivi prema kriminalu“, sugerišući da to doprinosi pitanjima sprovođenja zakona u gradovima poput San Franciska i Los Anđelesa.

“Izabrati okružne tužioce koji su odbili da krivično gone zločince, to je deo problema u San Francisku, Los Anđelesu i drugim gradovima. Zašto biste to uradili?“, zapitao je Mask.

Mask je na ovaj način kritikovao Sorosovu finansijsku podršku progresivnim, mekim okružnim tužiocima u različitim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, uključujući San Francisko i Los Anđeles.

On je istakao da ova finansijska podrška doprinosi problemima kriminala i sprovođenja zakona u onim gradovima gde je sprovedena.

“To je deo problema u San Francisku, Los Anđelesu i drugim gradovima“, naglasio je Mask.

On je u intervjuu Džou Roganu izneo i teoriju zašto se Soros radije fokusira i finansira lokalne kampanje, nego one na nacionalnom nivou.

Kažnjen Ilon Mask

Evo koliko mora da plati

Ilon Mask

Evo koliko mora da plati

16.10.2023. 21:35

Kažnjen Ilon Mask

Prema Maskovim rečima, Soros je shvatio da promena načina na koji se zakoni primenjuju može biti efikasnija od izmene samih zakona.

Mask je to objasnio tako što je rekao da se najmanje isplati, odnosno najmanje za uloženi novac dobije u trci za predsednika. Dodao je da je sledeći nivo Senat, a zatim trka za Kongres i finansiranje te kampanje.

“Međutim, kada dođete do gradskog nivoa i državnih okružnih tužilaca, vrednost je izuzetno dobra“, naglasio je Mask. On je time hteo da kaže da se uloženi novac na ovom nivou najviše isplati i da je to shvatio i Soros.

“Soros je shvatio da zapravo ne morate da menjate zakone. Samo treba da promenite način na koji se oni primenjuju“, istakao je Mask.

Na taj način je plastično objasnio na koji nivo vlasti je neophodno obratiti pažnju i gde treba uložiti, odnosno šta treba finansirati, jer o tome na koji način će se tumačiti i primenjivati zakoni ne odlučuje, na primer predsednik, iako je finansiranje predsedničke kampanje najskuplje, a zauzvrat se najmanje dobija.

Otvorena mišljenja i reakcije Ilona Maska, bilo o pojedincima poput Sorosa ili tehnološkim gigantima poput Tvitera, i dalje su predmet javnog interesa i debate u američkom, ali i svetskom društvu, koji održavaju širu diskusiju o ulozi uticajnih ličnosti u oblikovanju digitalnog i političkog pejzaža na globalnom nivou.

Razloge za napad jednog milijardera na drugog možda treba potražiti tamo gde se njihovi interesi sudaraju, a to je industrija električnih vozila. Naime, i jedan i drugi su zapažene ličnosti ove industrije. Mask je vlasnik i izvršni direktor “Tesle“, dok je Soros investirao u “Rivijan otomotiv, Ink.“, rivala Maskovom “Tesli“.

U prvom kvartalu 2023. godine na javnom tržištu Soros je odmah preuzeo veliki udeo ove kompanije kupivši 19,8 miliona akcija čime je učinio da “Rivijan otomotiv“ postane najveća holding kompanija.

Kako objašnjavaju stručnjaci, čak i nakon prodaje više od 15 miliona akcija “Rivijana“, Sorosov preostali udeo u ovoj kompaniji od avgusta 2023. godine i dalje vredi oko 69,8 miliona dolara. Pritom je ova investicija omogućila priliku za svakoga da ulaže u startape i inovativne kompanije koje imaju potencijal da preoblikuju industriju. To je naravno zasmetalo Masku koji je na “Tesli“ pokušao da primeni potpuno drugačiji model poslovanja.

Masku je smetao način razmišljanja investitora koji trguju akcijama “Tesle“ na berzi.

Kako je svojevremeno pisala “Slobodna Evropa“, Mask je povlačio i kontroverzne poteze zbog kojih je završavao i na sudovima.

Na primer, 2018. godine najavio je da razmišlja o povlačenju “Tesle“ sa berze, što je izazvalo šok ne samo među njegovim investitorima, već u celom biznis svetu.

Naime, Mask je napisao na Tviteru da planira da otkupi akcije po ceni od 420 dolara, što je bilo više od njihove tadašnje vrednosti na tržištu, te da je obezbedio neophodna sredstva od oko 71 milijarde dolara.

Na taj način on bi preuzeo 100 odsto vlasništva nad “Teslom“, što bi mu omogućilo da ovom kompanijom upravlja u potpunosti po svojoj želji.

Tada se pominjalo da je jedan od finansijera “Tesle“ i saudijski fond iza koga stoji prestolonaslednik Mohamad bin Salman.

Mask je kritikovao investitore koji se fokusiraju samo neposrednu dobit, za razliku od njega koji računa na duže staze, pa se “Tesla“ suočava sa problemom ispunjenja kratkoročnih ciljeva u proizvodnji i isporukama.

Tada je CNBC naveo da se Mask oseća ograničenim u vođenju “Tesle“ kao javne kompanije i da više voli da upravlja njome shodno sopstvenoj viziji.

U svakom slučaju, nakon Maskovog saopštenja da planira da povuče “Teslu“ sa berze, akcije kompanije su skočile za 13 odsto, da bi ubrzo pale za 11 procenata ispod prvobitne vrednosti. Investitori su počeli da gube ogroman novac pa su odlučili da tuže Maska zbog dovođenja u zabludu, a naravno, usput su tražili odštetu za navodno pretrpljene gubitke od više milijardi dolara.

Situaciju sa “Teslom“ i način na koji bi Mask želeo da vodi ovu kompaniju svojevremeno je pokušao da objasni hrvatski preduzetnik Saša Cvetojević koji je za portal “Indeks“ rekao da je “Tesla“ tehnološka kompanija, a ne klasični proizvođač automobila.

“Kod njih se ne valorizuje sadašnjost, nego budućnost“, rekao je tada Cvetojević.

On je dodao da ljudi očekuju da će ta firma biti danas-sutra kao “Epl“ i da zato analitičari greše kada je upoređuju sa klasičnim proizvođačima automobila, recimo “Folksvagenom“ ili “Tojotom“.

On je istakao da bi “Tesla“ mogao da bude kompanija koja će povezati mnogo elemenata pod svojom kapom.

“Ključno je ono što se još ne percipira, a to je autonomna vožnja koja je u stvari sveti gral automobilske industrije. To je kao prelaz s parne mašine na dizel-motor, taj nivo revolucije, ako auto ili kamion može voziti sam“, zaključio je tada Cvetojević.

Inače, akcije “Tesle“ su pale za više 10 odsto u jednom danu i kada je Mask izjavio da je njihova vrednost previsoka. Tada je kompanija “Tesla“ izgubila 14 milijardi, a on sam tri milijarde dolara.

Do pada akcija “Tesle“ od devet odsto u samo jednom danu došlo je i kada je povukao dim džointa u tokom intervjua koji je davao u popularnom potkastu voditelja Džoa Rogana.

Ovakve izjave i Maskovo ponašanje pokazuju njegov odnos prema ovakvom modelu poslovanja.

Naravno da su odmah reagovali i investitori. Oni su od suda zatražili da Masku zabrani da koristi lični nalog na Tviteru za iznošenje podataka o finansijskom stanju kompanije. Međutim, sud u saveznoj državi Delaver je to odbio, preneo je svojevremeno Asošiejted pres.

Portal “Verdž“ objavio je da je Mask na kraju uspeo da preusmeri kratkoročni fokus investitora na dobit na dugoročnu viziju. Tačnije, uspeo je da promeni paradigmu koja je omogućila da električni automobili nakon višegodišnjeg tapkanja u mestu sa marginalnim učešćem na tržištu napokon budu deo opšteg trenda.

 

Spava na podu da bi motivisao radnike
 
O kakvom čoveku je reč i sa koliko posvećenosti radi posao najbolje pokazuje epizoda iz 2018. godine kada je Ilon Mask za “Blumberg“ izjavio da spava na podu fabrike u Kaliforniji.
 
Suočen sa optužbama da radnike pritiska da preterano rade kako bi se zbog kašnjenja u isporukama vozila ispunile obaveze prema kupcima i kako im, navodno, daje “red bul“ da bi ostali budni, Mask je odgovorio da i samog sebe gura do krajnjih granica.
 
“Spavam na podu svoje fabrike u Kaliforniji“, rekao je tada.
 
Dodao je da razlog zbog kojeg spava na podu nije taj što nije mogao da ode prekoputa u hotel.
 
“Ne, učinio sam to jer sam želeo da moje okolnosti budu gore nego bilo kome drugom u kompaniji. Kakvu god muku da su osećali radnici, želeo sam da moja bude gora, a to ljudima mnogo znači“, rekao je Mask.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je "težak" Ilon Mask
Ilon Mask

I dalje najbogatiji

03.10.2023. 02:10

Koliko je "težak" Ilon Mask

Američki biznismen Ilon Mask je i dalje najbogatiji čovek sveta, a vrednost njegove imovine se procenjuje na 232 milijarde dolara.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
21°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve