Svet
12.10.2022. 13:19
Beta

Slučaj Hipo

Ivo Sanader oslobođen optužbe za ratno profitetstvo

1
Izvor: Beta / HINA / DANIEL KASAP

Bivši premijer Hrvatske i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader u sredu je na sudu u Zagrebu u ponovljenom postupku nepravosnažno oslobođen optužbe za ratno profiterstvo u slučaju Hipo (Hypo).

U prethodna dva postupka, Sanader je bio osuđen, a presude su proteklih godina rušili viši sudovi.

Novu i prvu oslobađajuću presudu u slučaju Hipo danas je objavila sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Saša Lui pošto su prošle nedelje tužilaštvo i odbrana izneli završne govore. Sanader od početka negira krivicu.

Tužilaštvo u aferi Hipo banka tereti bivšeg premijera da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u visini od 3,6 miliona kuna (478.000 evra) pošto je austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je osuđen za ratno profiterstvo, jer se sve događalo u vreme rata u Hrvatskoj.

Prvu presudu u tom slučaju, koja je izrečena u spojenom postupku za primanje mita u slučaju Ina-MOL, poništio je Ustavni sud 2014.

Sud u Zagrebu ga je u ponovljenom suđenju proglasio krivim u oktobru 2018. uz zaključak da je takvim ponašanjem doprineo destrukciji sistema i ugleda države i iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje.

Nekada najmoćniji hrvatski političar nalazi se u zatvoru od 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Uz tu, Sanader ima nekoliko osuđujućih presuda za korupciju.

U ponovljenom postupku u slučaju Fimi medija osuđen je na sedam godina zatvora. Zajedno s njim osuđen je i HDZ koji zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime, mora da plati 3,5 miliona kuna kazne.

Izvučenim novcem punio se "crni fond" stranke na vlasti. Taj slučaj je postao sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Prošle godine je potvrđena i prvostepena presuda kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija za predaju upravljačkih prava u hrvatskoj Ini osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi, koji je nedostupan Hrvatskoj, osuđen je na dve godine zatvora.

Bivšem premijeru je zasad jedina pravosnažna oslobađajuća presuda izrečena u slučaju prodaje jeftine struje.

Sanader je s mesta premijera iznenada, bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je protiv njega pokrenuto niz istraga zbog korupcije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istorijski gaf Zagreba
1

Mera licemerja

23.07.2022. 21:20

Istorijski gaf Zagreba

Ne znamo pouzdano da li je slika autentična ili ne... Ali prizor dvojice "ukrajinskih izbeglica" navodno na plaži Kantrida u Rijeci, išaranih kao strip nacističkom ikonografijom sa sve Adolfom Hitlerom preko celih leđa, nešto je što možete da zamislite da se desilo u Hrvatskoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve