Vesti
29.08.2022. 14:25
Marko R. Petrović

Blokada...

Da li je realno da Hrvatska blokira dalje evropske integracije Srbije?

Srbija i Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Ko na tebe tužbom, ti na njega blokadom. Ovo bi mogao da bude novi moto Hrvatske. Ne mora čak da bude ni reč o tužbi. Dovoljno je samo da uradiš nešto što se zvaničnom Zagrebu ne dopada pa da ideš "na blok".

U konkretnom slučaju reč je o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koji se terete za ratni zločin na Petrovačkoj cesti 1995. godine.

Apelacioni sud u Srbiji je, naime, prošle nedelje potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije "Oluja". Oni su optuženi da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, a tom prilikom je stradalo 13 osoba i povređeno je 24.

Iz Zagreba je usledio niz pretnji hrvatskih zvaničnika da će, ukoliko optužnica ostane na snazi, blokirati dalje evropske integracije Srbije. Da li je to realno? Za početak, nije nemoguće. Stvar je, međutim, u tome što bi takav postupak Hrvatske predstavljao klasičnu zloupotrebu prava veta.

Naime, sve odluke koje se tiču pridruživanju novih članica Evropskoj uniji donose se jednoglasno. To znači da svaka država EU mora da se saglasi sa svakim korakom zemlje kandidata tokom pregovaračkog procesa, što znači da svaka država članica od početka do kraja procesa ima mogućnost da upotrebi pravo veta.

Stvar je, međutim, u tome da bi u ovom slučaju to pravo bilo iskorišćeno, a da nije u vezi ni sa jednim od 35 pregovaračkih poglavlja, već iz čiste osvete zbog podizanja optužnice protiv četvorice njihovih bivših vojnih pilota.

Drugim rečima, Hrvatska bi na taj način pokušala da kazni Srbiju zbog nečega što je uradila reagujući na to što Hrvatska nije uradila ono što je morala da uradi.

A činjenica je da 27 godina nakon "Oluje" i raketiranja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti hrvatske vlasti nisu istražile ovaj slučaj.

O tome je u studiju televizije N1 u Zagrebu govorio i ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, navodeći kako Hrvatska može da kaže da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju, ali i da "Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata, da bude i procesuiranja".

 

No, to ne smeta predsedniku hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokoviću da poručuje kako će Hrvatska "zaštititi svoje građane", da Zagreb odbacuje optužnice te da će, da bi Srbiji poslala poruku da "takve stvari neće tolerisati", Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom. On je ocenio da je optužnica "političke prirode" i da "nema nikakvog pravnog utemeljenja" i da "Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema".

"Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati. Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju se evropski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili Zapadu", rekao je Jandroković, a preneo portal "index.hr".

Iz ovog Jandrokovićevog nastupa, dakle, možemo da zaključimo i da je "evropsko ponašanje" ne istražiti i ne procesuirati ratne zločine, ako su za njih odgovorni građani tvoje države.

Podsetimo, potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh: "Zločine pamtimo, ali to nije zlopamćenje"
1

"Oluja"

05.08.2022. 08:49

Patrijarh: "Zločine pamtimo, ali to nije zlopamćenje"

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je, nakon služenja parastosa za žrtve akcije "Oluja", da sa sada molimo za sve nevine žrtve tog strašnog avgusta 1995 godine, da se zločini pamte, ali to pamćenje nije "zlopamćenje".
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve