Vesti
03.08.2022. 18:00

Komesarijat za izbeglice

"Oluja" je bila pre 27 godina, a problemi izbeglica su ostali

izbeglice
Izvor: Shutterstock

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da se Srbija "sa tugom" seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja", koja je započeta 4. avgusta 1995. godine.

"Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi u i posle akcija 'Oluja', kao i više od 700 nestalih čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije", navodi se u saopštenju.

U Komesarijatu su istakli da za počinjene zločine nad civilima u toj akciji niko nije odgovarao, a da je "klima neprijateljstva nažalost ostala nepromenjena".

"Ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo je onemogućeno. U Republiku Hrvatsku se vraćaju retki i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji", dodali su.

Komesarijat navodi da se Srbima proteranim iz Hrvatske još uvek ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnobljena uništena imovina, vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište...

Ističe se da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosudju i drugim javnim institucijama.

Komesarijat naglašava da je Srbija do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program, kao i da su dodatno ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.

U saopštenju se dodaje da je u maju 2022. godine urađen snimak stanja potreba među izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da je utvrđeno da još oko 10.000 porodica nema obezbeđen krov nad glavom, zajedno sa još 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova.

Pomen žrtvama "Oluje" biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta ćemo gledati u filmu "Oluja"
Film Oluja

Snima se

29.05.2022. 13:05

Šta ćemo gledati u filmu "Oluja"

Film "Oluja“, o pogromu Srba iz Hrvatske, čije se poslednje scene snimaju na planini Tari, dobar je način da ova važna istorijska tema za nas ostane zabeležena jer smo je svi malo zaboravili, setimo se s vremena na vreme, a kad ostane na filmskoj traci ostane za sva vremena i za neke buduće generacije, rekao je za Tanjug reditelj filma Miloš Radunović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve