Svet
13.02.2024. 11:45
BETA- AFP

Evo šta zahtevaju

Izraelska delegacija na pregovorima u Kairu: Ima li nade za primirje?

1
Izvor: BETA/ AP / Leo Correa

Izraelska delegacija putuje u utorak u Kairo na nove pregovore s američkim, katarskim i egipatskim zvaničnicima o dogovoru za primirje u Pojasu Gaze koji obuhvata oslobađanje izraelskih talaca iz zatočeništva Hamasa, rekli su izraelski zvaničnic

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea i šef izraelske bezbednosne službe Ronen Bar sastaće se sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Ričardom Bernsom, dodali su anonimni zvaničnici.

Njima će se pridružiti premijer Katara Muhamed bin Abdelrahman Al-Tani, koji je takođe ministar spoljnih poslova i već je ranije pregovarao o nekoliko dogovora o primirju u Gazi.

U ovoj fazi nije planiran dolazak delegacije Hamasa u Kairo da učestvuje u tim indirektnim diskusijima koje sponzorišu Katar i Egipat, rekao je Frans presu zvaničnik te palestinske organizacije.

Hamas je u četvrtak rekao da je i dalje “ otvoren za pregovore o prekidu vatre uprkos izraelskom odbijanju njegovih najnovijih predloga”.

Palestinska orgnizacija je pomenula mogući prekid vatre od šest nedelja koji bi omogućio razgovore o razmeni talaca koji se drže u Gazi za palestinske žene i decu u izraelskim zatvorima.

U napadima Hamasa na jug izraela 7.oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa. Tog dana je takođe oteto oko 250 ljudi.

Zahvaljujući sedmodnevnom primirju krajem novembra oslobođeno je 105 talaca u zamenu za 240 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Po podacima Izraela oko 130 talaca je još uvek u Gazi, uključujući 29 za koje se veruje da su mrtvi.

U izraelskoj ofanzivi pokrenutoj u znak odmazde ubijeno je 28.473 Palestinaca u Gazi, većinom civila, po podacima Hamasa.

"Pobeda je na domaku"

Benjamin Netanjahu

1

Benjamin Netanjahu

11.02.2024. 09:10

"Pobeda je na domaku"

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako izgleda Hamasov plan primirja
1

Kraj rata?

07.02.2024. 10:24

Kako izgleda Hamasov plan primirja

Palestinski Hamas je predložio plan primirja koje bi trajalo četiri i po meseca i dovelo do kraja rata, u odgovoru na predlog koji su prošle nedelje sačinili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD i Izraela.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve