Svet
01.06.2023. 16:00
Beta

Apel na političare

Jevreji u Poljskoj: "Netrpeljivost kao između dva svetska rata"

jevrej, jevreji
Izvor: Shutterstock

Više od 20 organizacija i udruženja Jevreja u Poljskoj, na čelu sa glavnim rabinom Mihaelom Šudrihom i Muzejom poljskih Jevreja POLIN, apelovalo je na političare da prestanu da zloupotrebljavaju žrtve Holokausta jer netolerancija i šovinizam u Poljskoj počinju da podsećaju na vremena između dva svetska rata.

Apel su uputili povodom spota vladajuće stranke Pravo i Pravda protiv opozicije sa slikama Aušvica.

"Poslednjih dana svedoci smo iskorišćavanja smrti miliona Jevreja u tekućem političkom ratu od strane raznih strana političke scene. Poprima različite oblike: od 'nevinih' tvitova, preko članaka u štampi, čak do verbalnih i fizičkih napada poslanika Sejma parlamenta na profesore koji se bave temom Holokausta", upozorili su predstavnici poljskih Jevreja.
 

U apelu koji u celini prenose nezavisni poljski mediji jevrejske organizacije naglasile su da ponašanje predstavnika poljske političke scene priziva misli o najcrnjim godinama između dva svetska rata kada su političari poljske krajnje desnice otvoreno sticali politički kapital na netoleranciji, šovinizmu i antisemitizmu.

Poljski Jevreji izrazili su protest povodom novog spota vladajuće stranke Pravo i Pravda, kojim ona pokušava da odgovori Poljake da dođu na veliki protestni marš opozicije u Varšavi 4. juna, a u kojem su prikazane slike nemačkog logora na jugu Poljske Aušvic-Birkenau, napisi sa brojem žrtava, a zatim tvit jednog poznatog novinara bliskog opoziciji da će se naći komore i za predsednika Andžeja Dudu i lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog.

"Da li zaista hoćeš da ideš pod tom parolom", završava pitanjem Poljacima spot. 

Tomaš Lis, nekadašnja TV zvezda a posle glavni urednik poljskog izdanja Njusvika, za tu svoju poruku na Twitter-u se pre toga izvinio, naglasivši da u frazi "komora za Dudu i Kačora", gde se rimuje komora i posprdni nadimak Kačinjskog koji znači patak, nije mu na um pala gasna komora već odaja, ćelija u zatvoru.

Na spot su oštro reagovali Muzej bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau i predsednik Poljske Andžej Duda upozorenjem da je tragedija žrtava Holokausta sveta i da ne može biti opravdanja da se ona koristi u dnevnopolitičkom ratu.

Jevreje je na protest protiv šovinizma, govora mržnje i antisemitizma u Poljskoj naveo i izgred početkom sedmice kada je poslanik radikalne desnice iz stranke konfederacija Gžegož Braun upao na predavanje profesora Jana Grabovskog o Holokaustu u Nemačkom istorijskom institutu u Varšavi, istrgao mikrofon, oborio zvučnike i blokirao govornicu.

Direktoru instituta Milošu Reznjiku, koji ga je zamolio da ne uništava opremu, Braun je poručio: "Nemac će u Varšavi da uči mene da nešto ne uništavam. Marš iz Poljske".

Treći povod za uznemirenje poljskih Jevreja je hajka vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog i vlasti ovog proleća na istoričarku Barbaru Engelking iz Poljske akademija nauka koja se bavi temom Holokausta zato što je u jednom intervjuu za poljsku privatnu televiziju TVN24 kazala da su mnogi Poljaci svojim ponašanjem razočarali Jevreje tokom Drugog svetskog rata.

Poljski ministar prosvete i nauke Pšemislav Čarnek izjavio je da odbija da finansira bilo kakva naučna istraživanja čiji rezultati daju ružnu sliku Poljske, te da naučnici u okviru akademskih sloboda mogu da govore šta hoće, ali neće dobiti novac.

"Kao ministar imam pravo da donosim odluke. Jedne mogu da finansiram, druge ne moram", kazao je ministar.

Čarneka je podržao premijer Mateuš Moravjecki koji je kazao da su to skandalozne reči koje nemaju veze sa poštenom naukom, evroposlanik Dominik Tarčinjski podneo je protiv Barbare Engelking krivičnu prijavu za klevetu Poljske, a šef poljskog nadzornog organa za elektronske medije Maćej Švirski pokrenuo je postupak protiv televizije TVN24 zbog navodnih "antipoljskih sadržaja i falsifikovanja istorije".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to "umiveni fašizam“ i šta ga je osnažilo
1

Nekad i sad

25.01.2023. 16:05

Šta je to "umiveni fašizam“ i šta ga je osnažilo

Ima li fašizma danas, da li je fašizam sahranjen na smetlištu istorije završetkom Drugog svetskog rata – veoma su važna pitanja sa kojima se svet suočava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve