Svet
23.03.2022. 14:05
R. E.

Ugrožena istraživanja

Kako rat u Ukrajini utiče na klimatska istraživanja

medved, klima, klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Rat u Ukrajini i sankcije protiv Moskve ne pogađaju samo privredu, nego i nauku. To uključuje posebno važno istraživanje klimatskih promena u Sibiru, rekla je direktorka Instituta Alfred Vegener iz Bremerhafena, Antje Becijus.

"Nažalost, moramo da prekinemo posmatranje," rekla je Becijusova za Dojče Vele u utorak.

Podaci o klimi i životnoj sredini diktiraju međunarodnu saradnju i važni su celom čovečanstvu. "Naročito je važno da pratimo zagrevanje sibirskog Arktika," naglasila je naučnica.

Istraživači konkretno žele da dugoročno mere stopu otapanja permafrosta na ogromnom severu Rusije.

Zašto je to toliko važno? Permafrost je trajno zaleđeno zemljište ispod površine. U tom sloju nije zarobljena samo voda, nego i mnogo gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

Drugim rečima, naučnici strahuju da globalno otopljavanje može dramatično da ubrza otapanjem permafrosta i ispuštanjem metana i drugih zarobljenih gasova u atmosferu.

"Tamo je trebalo da zamenimo uređaje, ali sada od toga nema ništa," rekla je Becijusova. Ranije zakazan put u Novosibirsk i boravak od nekoliko sedmica u međuvremenu je otkazala.

Nije, međutim, baš sve stalo, rekla je.

Nemačko ministarstvo za obrazovanje i nauku je sa ministarstvom spoljnih poslova dogovorilo okvire za dozvoljen nastavak saradnje sa ruskom stranom i to je produžilo pojedine projekte i zajedničke publikaciju rezultata, rekla je Becijusova.

"Nauka ne poznaje zabranu razmene mišljenja po nacionalnoj osnovi," rekla je i dodala da "sankcije gađaju režim i njegove institucije, a ne civilno društvo ili ruske istraživače."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veštačko đubrivo u Crnom moru - ekološka katastrofa
Šri Lanka brod koji tone

Potonuo brod

13.10.2021. 19:05

Veštačko đubrivo u Crnom moru - ekološka katastrofa

Turski brod "Vera Su", koji je udario u obalu u blizini Nacionalnog parka Jailata u severnom delu bugarske obale Crnog mora, potonuo je sa 3.000 tone veštačkog đubriva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve