Svet
08.11.2022. 17:05
Beta / AFP

Samit COP27

Kakve veze imaju rat u Ukrajini i klimatske promene

1
Izvor: Beta / AP / Nariman El-Mofty

Premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao je na klimatskom samitu COP27 u Egiptu da je borba protiv klimatskih promena moralni i ekonomski imperativ, i da je invazija Rusije na Ukrajinu kritični momenat u toj borbi.

Ta invazija nije razlog da se sa smanjivanjem emisije gasova staklene bašte ide sporije, već je razlog da se ide brže, rekao je Sunak na skupu u Šarm El Šeiku, prvom međunarodnom nastupu otkako je došao na čelo britanske vlade, javlja BBC.

Prema Sunakovim rečima, preusmeravanjem privatnih i javnih finansija na zaštitu planete, borba sa klimatskim promenama mogla bi se pretočiti u nova radna mesta i ekološki čist privredni rast.

"Našoj deci možemo zaveštati zeleniju planetu i prosperitetniju budućnost", dodao je britanski premijer i uz ocenu da "stvarno ima mesta za nadu" s obzirom na "ponovno okupljanje oko zajedničkog dobra" pozvao svet da tu nadu i ostvari.

"Moramo ispuniti ono što smo obećali u pogledu finansiranja borbe protiv klimatskih promena", takođe je rekao.

Kako je rekao, Britanija investira u novu zelenu infrastrukturu, što uključuje pomaganje zemljama u razvoju da se "brzom trakom" kreću ka "ekološki čistom rastu", i uložila je 65 miliona funti u čitav niz projekata zelenih investicija.

Sunak je ocenio da je pandemija kovid-19 "gotovo slomila" globalnu ekonomiju, ali je dodao da se Britanija drži svog obećanja da će uložiti 11,6 milijardi funti u borbu protiv klimatskih promena, i da će do 2025. godine utrostručiti finansiranje adaptiranja na te promene, koje će tada iznositi 1,5 milijardi funti.

"Duboko sam uveren da je to prava stvar", rekao je Sunak i dodao da ne samo što je to moralno ispravno već je i ekonomski ispravno, s obzirom da klimatska bezbednost ide ruku pod ruku sa energetskom bezbednošću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Klimatskim aktivistima preti zatvor
klimatski aktivisti

Nemačka

04.11.2022. 19:40

Klimatskim aktivistima preti zatvor

Klimatski aktivisti u Nemačkoj možda će ubuduće u zatvor zbog uništavanja imovine i blokade puteva. "Ko gađa umetnička dela može biti sankcionisan zbog oštećenja imovine," rekao je ministar pravde Marko Bušman za Bild.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve