Svet
11.10.2023. 09:53
Beta

Aktuelno

Milojko Spajić je blizu formiranja Vlade Crne Gore

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Mandatar Milojko Spajić blizu je formiranja Vlade Crne Gore, objavili su u sredu ujuru mediji u Crnoj Gori.

Navodn, tu Vladu bi činili Pokret Evropa sad, Demokrate Alekse Bečića, Socijalistička narodna patrija i deo  manjinskih stranaka, uz manjinsku podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta (DF).

Agenciji Beta  je potvrđeno da je na sastanku u uorak uveče Spajić tražio od koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta da podrže njegov manjinski kabinet, ponudivši im zauzvrat funkciju predsednika Skupštine i pozicije "po dubini", odnosno mesta u državnim kompanijama, preduzećima i institucijama.

Neke od tih pozicija ZBCG pokriva i sada, iako nije u aktuelnoj Vladi.

To je novi obrt u pregovorima o formiranju Vlade koju Spajić pokušava da sastavi dve meseca.

Učešću te koalicije čiji su lideri Andrija Mandić i Milan Knežević se snažno protive Sjedninjene Američke Države i predstavnci Evropske unije (EU).

Mandatar Spajić bi na ovaj način najverovatnije obezbedio podršku od najmanje 49 poslanika, od potrebnih 41 za formiranje Vlade.

Nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" manjinsku podršku, Demokrate Alekse Bečića su kasno sinoć održale sednicu Predsedništva i prihvatile ponudu za učešće u Vladi.

Mediji navode da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta. Umesto te pozicije, dobiće dodatne pozicije u Vladi.

Mesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 odsto mesta "po dubini". Demokratama bi trebalo da pripadne bezbednosni sektor, a Socijalistička narodna partija SNP bi zadržala postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi, ali još nije izvesno za Bošnjačku stranku. Njihovi glasovi, medjutim, nisu neophodni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna Gora ima novog mitropolita, raskol u najavi
crkva, zvona

Boris Bojović

03.09.2023. 16:22

Crna Gora ima novog mitropolita, raskol u najavi

Crnogorska pravoslavna crkva izabrala je novog mitropolita, kojeg međutim ne priznaje deo vernika i mitropolit Mihailo.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
17°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve