Svet
20.01.2022. 10:17
Tanjug

Crna Gora

Krivokapić traži smenu Abazovića, protesti se nastavljaju

Zdravko Krivokapić 20.2.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić podneo je inicijativu za smenu potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

"U Skupštini Crne Gore podneo sam inicijativu za smenu Dritana Abazovića, i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore. Evropa sad! Za zdravu Crnu Goru", napisao je Krivokapić na svom Twitter nalogu.

Premijer je objavio i dokument u kojem se navodi da Vlada podnosi zahtev za sazivanje vanredne skupštinske sednice za 3. februar u 11 sati.

Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicionih partija inicirali su glasanje o nepoverenju 42. Vladi Crne Gore.

Kako se navodi u inicijativi koju je potpisao 31 poslanik, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi proveri podrška u Parlamentu.

 

PROTESTI SE NASTAVLJAJU

Novi protesti protiv koncepta manjinske vlade, koji je predložio njen potpredsednik i lider GP URA Dritan Abazović sa strankama opozicije, najavljen je i za četvrtak uveče u Beranama i Podgorici.

U Podgorici je protest najavljen za 19 časova, a u Beranama kao i prethodnih dana u 18 časova ispred zgrade opštine, piše portal podgoričkog Dana.

STIJOVIĆ ABAZOVIĆU: "TREPNI AKO SI UCENJEN"

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović pozvao je potpredsednika vlade Dritana Abazovića, koji je predlogom o formiranju manjinske vlade, bez kadrova DF i DPS, izazvao buru na crnogorskoj političkoj sceni, da "trepne" i na taj način signalizira da li je ucenjen, a ako nije da kaže šta je u pitanju kako bi ga zaštitili.

"Jer tvoji postupci nisu logični", naveo je Stijović u otvorenom pismu Abazoviću, koje prenosi portal podgoričkog Dana.

"Šta god da je nije vredno obraza, jer nisi izdao samo vadu i narod, nego sve nas i posebno čoveka koji ti je verovao, koji ti je dao slobodu, koji te je cenio i kome si bio prvi saradnik. Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore".

Stijović u pismu konstatuje da Abazović ovo radi sada kada je izglasan budzet i kada smo, kako ističe, postavili temelje za oporavak Crne Gore i ekonomski napredak, kada je dogovoren tekst Temeljnog sporazuma i samo je ostalo da se potpiše, svestan da je ova vlada pokrenula sjajne ideje koje su spremne za realizaciju, a za dobro naroda.

"Znači li to da si ovo dugo planirao i čekao trenutak da uzmeš ideje i uspehe. Kome ih nosiš", pita Stijović.

Konstatuje da rušenje aktuelne vlade u toku, kako kaže, najžešće borbe protiv organizovanog kriminala Abazović šalje poruku "relaksirano" svima koji su decenijama uništavali naše reke i šume, zloupotrebljavali fondove, istovarali tone "banana" i drugog "lekovitog bilja" i svima koji su sistematski uništavali našu državu.

"Nameće se pitanje da li si nakon suočavanja sa razmerama višedecenijskog uništavanja države i svim opstrukcijama sa kojima se nosimo ipak odustao od naše zajedničke borbe", naveo je Stijović.

Što se Abazovićeve inicijative o formiranju manjinske vlade, bez kadrova DF i DPS, Stijović konstatuje da ova inicijativa podrazumeva da nije bio zadovoljan radom vlade, a do juče si se, kako kaže, hvalio rezultatima njenog rada i koristio ih za ličnu promociju.

Stijović podseća Abazovića da je sam ranije rekao da manjinska vlada neće doneti nikakvu novu vrednost osim političku.

"Zar ne smatraš da narodu Crne Gore treba više ekonomije, a manje politike i podela", pita Stijović, između ostalog, u otvorenom pismu Abazoviću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krivokapić: Ucene teško podnosim
Zdravko Krivokapić

O izoru nove vlade

03.11.2021. 12:49

Krivokapić: Ucene teško podnosim

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić istakao je, povodom najave Demokratskog fronta da će insistirati na izboru nove vlade, da se radi o ucenama, a da ucene teško podnosi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve