Svet
19.01.2022. 14:10
TANJUG

Crna Gora

Manjinska vlada u Crnoj Gori: Za i protiv

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Stranke parlamentarne većine u Crnoj Gori imaju različite stavove o predlogu koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića o formiranju manjinske vlade, pa tako Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da će njeni poslanici glasati onako kako odluče stranački organi.

To je praktično odgovor premijeru Zdravku Krivokapiću, koji je novinarima rekao da ga svakodnevno pozivaju članovi SNP-a i govore da, kako je rekao, najmanje dva njihova poslanika neće podržati predlog Abazovićevog GP URA, koja je okosnica koalicije "Crno na bijelo".

Krivokapić je rekao i da je Abazovićev predloženi koncept manjinske vlade prevara i poručio da će sve maske pasti do 1. marta, kada bi trebalo da bude održana sednica parlamenta posle zimske pauze.

Ključno pitanje u podgoričkim mediima koje se sada nameće je da li će novonastala situacija doprineti izlasku iz šestomesečne političke krize u Crnoj Gori ili će ona biti dodatno produbljena.

Predsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNPCG) Vladimir Joković tvrdi da je ta stranka jedinstvena i da će poslanici u parlamentu za manjinsku vladu glasati, kako je kazao, "onako kako odluče organi partije".

Joković je na konferenciji za novinare kazao da su od Krivokapićeve ekspertske vlade očekivali potpis stanovništva, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, da se razvlasti DPS, bolju i ka EU okrenutu Crnu Goru.

S druge strane Demokratski front je ranije već poručio da nikada neće izdati narodnu pobedu od 30. avgusta 2020.

Jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić je rekao da su upravo Krivokapić i Abazović pokušali da "istope" tu pobedu.

Ocenio je da je  obraćanje Krivokapića i Abazovićevo novinarima, "najbolje lice i naličje" aktuelne vlade Crne Gore.

"Demokratski front je upozoravao da će se ovo jednom završiti i od nekadašnje velike ljubavi i grljenja stigli smo dotle da padaju niski udarci, šire se svakakve izmišljotine i padaju teške optužbe. Nije bilo teško zaključiti da će se na kraju sve i tako odigrati", rekao je Mandić, koji je i predsednik Nove srpske demokratije.

Građani Crne Gore, istakao je Mandić, moraju da znaju da postoji Demokratski front, i da ih on nikada neće izdati.

U izjavi za Prvu TV Mandić je rekao da nije baš lako realizovati sve što je neko zamislio da može da uradi i podsetio na, kako je kazao, ono grljenje pre 15 meseci, kada su Krivokapić i Abazović uspeli da iz izvršne vlasti isključe koaliciju "Za budućnost Crne Gore".

"Tada su bili srećni, mislili su da su stigli do cilja. A danas ih mi gledamo onako tužno i verute - da nije u pitanju politička tragedija zbog pobede od 30. avgusta - ovo bi bila velika društvena komedija gde bi svako mogao da se nasmeje glavnim akterima, a koja se završava neslavno."

Priča o manjinskoj vladi koju predlaže GP URA logički i politički je neodrživa i neće doneti ništa dobro Crnoj Gori, poručio je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović.

On je gostujući u emisiji Radija Crne Gore rekao da manjinska vlada sa podrškom DPS-a nije stabilna vlada sa pouzdanom većinom.

“Teško će nekome sada oni objasniti da će se reforma pravosudnih institucija obaviti sa učešćem DPS-a u vlasti, oni to nisu mogli da urade ni kada su sami imali vlast. Teško će nekome objasniti da će se Zakon o poreklu imovine usvojiti i da će se realizovati sa DPS-om. Da su oni to hteli imali su 30 godina za to. Ova priča je logički i politički neodrživa i mislim da ako se sa njom bude išlo, definitivno neće doneti ništa dobro Crnoj Gori”, poručio je Krapović i istakao da bi manjinska vlada bila kršenje izborne volje građana.

“U pitanju je jedna vrsta skrivene agende, zakulisnog ''dila'', između GP URA i Civisa i DPS-a i opozicije u Skupštini", rekao je Krapović.

Iz DPS Mila Ðukanovića, pak, saopšteno je da će njihovi poslanici glasati za svaku opciju koja će Crnu Goru izvesti iz aktuelne političke krize.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dritan Abazović nastavlja da koči rekonstrukciju vlade
Dritan Abazović

Crna Gora

12.10.2021. 14:13

Dritan Abazović nastavlja da koči rekonstrukciju vlade

Dritan Abazović, lider GP URA, koji sa tri poslanika koči rekonstrukciju vlade jer u njoj ne želi političare, već isključivo eksperte, traži od Demokratske Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapić da se izjasne da li su za to da lideri Demokratskog fronta uđu u Vladu Crne Gore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve