Svet
01.01.2022. 20:05

"Gaf mašina"

Kutin umesto Putin i ostali Bajdenovi lapsusi u 2021.

Džo Bajden, 1. 1. 2022.
Izvor: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Džozef Bajden (79) početkom prošle godine ušao je u Belu kuću kao 46. američki predsednik, a pored uobičajenih dužnosti na tom mestu za prvu godinu njegovog mandata vezuje se i nekolko lapsusa i nespretnih ispada.

Bajden je svojevremeno i sam sebe nazvao "gaf mašinom", a potom dodao: "Ali, Bogu hvala, to je ništa u poređenju sa jednim tipom koji ne može da kaže istinu", rekao je Bajden pre tri godine u predizbornoj kampanji, kada je za rivala imao Donalda Trampa, koga je jednom nazavao Džordžom.

Bajden je na dužnost stupio 20. januara, a od tada je napravio nekoliko lapsusa. On je pogrešno izgovorio ime ruskog kolege Vladimira Putina, dok je govorio o politici Vašingtona prema Moskvi i nazvao ga "Klutin".

Premijer Australije Skot Morison dobio je nadimak "momak odozdo". Tokom jedne od konferencija za novinare, Bajden se okrenuo prema prisutnom britanskom premijeru Borisu Džonsonu i zahvalio mu na saradnji. Onda je pogledao prema ekranu, na kojem je bilo lice Morisona, koji se uključio putem video linka. "Želim da se zahvalim i onom momku odozdo. Hvala puno. Hvala, druže“, kazao je Bajden Morisonu.

Za razliku od njih, potpredednica Kamala Haris je dobila novu "titulu" - postala je "predsednica". Bajden je tokom govora održanom povodom podele oko 100 miliona vakcina u SAD Kamalu Haris nazvao predsednicom, preneo je tada "Njujork post".

"Sada kada smo predsednica Haris i ja virtuelno obišli vakcinacioni centar u Arizoni, jedna od medicinskih sestara koja obavlja vakcinaciju rekla je da je svaki ubod vakcinom kao davanje doze nade", rekao je Bajden.

Gradonačelnicu Čikaga Lori Lajtfut Bajden je nazvao gradonačelnikom. "Gospodine gradonačelniče, hvala vam na pozivu u vaš grad", kazao je tokom govora na temu vakcinacije u privatnom sektoru.

I kada je reč o novom soju, omikronu, Bajden je napravio lapsus i nazvao ga - omnikron. Kako prenosi "LA tajms", Bajden je tokom govora iz Bele kuće o spremnosti Amerike da se suoči sa novim sojem, nekoliko puta izgovorio "omnikron", umesto omikron.

Bajden je imao problem i sa ravnotežom, pošto je tri puta pao kada je ulazio u predsednički avion, ali je ipak sve prošlo dobro. "Bajden se oseća dobro nakon što se spotakao o stepenice dok se peo u predsednički avion", rekla je tom prilikom portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer. Ona je sugerisala da su jaki vetrovi u vojnoj bazi Endruz, u blizini Vašingtona, možda uzrokovali pad.

Američki mediji nagađali su da li je Bajden zaspao tokom razgovora sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom, a onda i na klimatskom samitu u Glazgovu...

Dobio je i oštre kritike američke javnosti, jer je tokom dopremanja tela američkih vojnika iz Kabula, koji su ubijeni u terorističkom napadu, gledao u sat. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upoznajte novog člana porodice Bajden (VIDEO)
Bajdneovi

"Komandant"

21.12.2021. 09:49

Upoznajte novog člana porodice Bajden (VIDEO)

Američki predsednik DŽo Bajden je predstavio najnovijeg člana svoje porodice, rasno štene nemačkog ovčara po imenu "Komandant" (Commander).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve