Svet
18.01.2022. 14:41
Tanjug

Roberta Metsola

Maltežanka na čelu Evropskog parlamenta

Roberta Metsola 18.1.2022
Izvor: EPA / JULIEN WARNAND

Maltežanka Roberta Metsola izbarana je za predsednicu Evropskog parlamenta na čijem čelu bi trebalo da bude dve i po godine.

Ona je dobila 458 od 616 glasova evropskih parlamentaraca koji su glasali u Strazburu.

Roberta Metsola, članica najjače političke grupacije Evropske narodne partije (EPP), je treća žena na mestu predsednika Evropskpg parlamenta, a na to mesto dolazi posle socijaldemokrate, Davida Sasolija, koji je preminuo prošle nedelje.

Roberta Metsola, koja je na dan izbora za predsednicu EP napunila 43 godine, založila se za jačanje uloge Evropskog parlamenta na političkoj sceni EU, ali i jačanje uloge žena u javnom životu.

”Ja sam žena sa malog ostrva u sred Sredozemnog mora. Znam šta znaci biti autsajder. Znam i šta ovo znači za svaku devojku i za svakoga ko se usudi da sanja”, poručila je Metsola nakon izbora.

Izbor Roberte Metsole, članice EPP na mesto predsednika Evropskog parlamenta, bio je izvesan i pre današnjeg glasanja zbog dogovora koji su EPP i Socijalisti i Demokrate postigle nakon evropskih izbora 2019. godine, kada je usaglašeno da se petogodišnji mandat predsednika Parlamenta dodeli na dve i po godine prvo članu Socijaldemokrata, a zatim predstavniku EPP.

Izbor Roberte Metsole za predsednicu EP pozdarvili su i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i predsdnik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Erupcija vulkana u južnom Pacifiku uticala i na Republiku Srpsku
Tonga, 18. 1. 2022.

Ostvro Tonga

18.01.2022. 11:21

Erupcija vulkana u južnom Pacifiku uticala i na Republiku Srpsku

Posle jake vulkanske erupcije kod ostrva Tonga u južnom Pacifiku u subotu, promena pritiska registrovana je i na stanicama Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Republike Srpske (RHMZ RS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve