Svet
14.01.2022. 15:17
Tanjug

Pozitivan i konstruktivan

Prvi razgovori Turske i Jermenije posle više od 10 godina

Turska i Jermenija
Izvor: Shutterstock

Turska i Jermenija saopštile su da je prva runda međusobnih razgovora, posle više od 10 godina, bila "pozitivna i konstruktivna", čime se, kako navode agencije, stvaraju mogućnosti za ponovno uspostavljanje odnosa dve zemlje i otvaranje granica posle decenija neprijateljstva.

Turska nema diplomatske ni trgovinske odnose sa svojim istočnim susedom od 1990-ih godina. Današnji susret u Moskvi prvi je pokušaj da Turska i Jermenija normalizuju odnose posle mirovnog sporazuma 2009. godine, koji još nije ratifikovan, preneo je Rojters.

Tursko i jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštili su da su razgovori održani u "pozitivnoj i konstruktivnoj" atmosferi i da se obe strane zalažu za potpunu normalizaciju bez ikakvih preduslova.

Dve susedne države su u zategnutim odnosima zbog više pitanja, najpre zbog 1,5 miliona jermenskih žrtava 1915. godine. Za Jermeniju je to bio genocid i taj stav zauzele su i SAD i još neke države.

S druge strane, Turska priznaje da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama u Prvom svetskom ratu, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i broj žrtava koji navodi Jermenija.

Odnosi dve države pogoršani su tokom sukoba 2020. oko Nagorno-Karabaha. Turska je optužila jermenske snage da su okupirale teritoriju koja pripada Azerbejdžanu, ali i pozvala na otopljavanje odnosa, s obzirom na nastojanja da izvrši uticaj u regionu.

Ruska agencija TA S S prenela je saopštenje jermenskog ministarstva spoljnih poslova koje je u četvrtak navelo da očekuje da razgovori vode uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju granica zatvorenih od 1993.godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u četvrtak da Jermenija mora da uspostavi dobre odnose s Azerbejdžanom kako bi nastojanja da se normalizuju odnosi Jerevena i Ankare mogla da daju rezultate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin Erdoganu: Turska zaštićena od gasne krize
Putin i erdogan

Turski tok

29.09.2021. 14:46

Putin Erdoganu: Turska zaštićena od gasne krize

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Turska zaštićena od gasne krize koja je zahvatila Evropu zahvaljujući gasovodu "Turski tok" koji je izgradila Rusija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve