Svet
09.12.2022. 17:34
Beta

Izrael

Netanjahu dobio novi rok da formira vladu

Netanjahu 9.12.2022.
Izvor: EPA POOL / ABIR SULTAN / POOL

Predsednik Izraela Isak Hercog dao je u petak lideru konzervativnog Likuda i mandataru za sastav nove vlade Benjaminu Netanjahuu još deset dana da obrazuje vladajuću koaliciju, pošto prvobitni rok za njeno formiranje ističe u nedelju.

Ta nova vlada biće, kako se očekuje, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela i Hercog je nagovestio zabrinutost da bi potencijalno mogla da ugrozi izraelsku demokratiju, naruši duh Deklaracije nezavisnosti i udalji Jevreje u dijaspori, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je prethodno formalno zatražio od Hercoga da mu maksimalno, na dve nedelje, produži rok za formiranje vlade zbog komplikovanih dogovora o koaliciji, ali mu je predsednik dao samo deset dana.

Dvadeset osam dana koliko je Netanjahu dobio 13.novembra da formira vladu ističe u nedelju u ponoć, a sada mu prestaje da do 21. decembra ispuni taj zadatak.

Hercog, čija je uloga u političkom životu Izraela ceremonijalna, ali je važna posle izbora jer on određuje mandatara, nije rekao zašto Netanjahuu nije dao maksimum, 14 dana.

U pismu koje je poslao mandataru Hercog je ocenio da je vreme složeno za izraelsko društvo i da "razlike u odnosu na ključna pitanja prete da podstaknu nasilje i slepu mržnju".

Zato je savetovao Netanjahuu da obrazuje vladu koja mora da radi za sve građane Izraela.

Nova koalicija koju će činiti saveznici Netanjahuovog Likuda, utradesničari i ultraortodoksni Jevreji, namerava da smanji uticaj Visokog suda pravde i blokira zakone, između ostalog.

Hercog je zato naveo da koalicija koja se formira mora da održi dijalog između vlasti, izvršne, zakonodavne i sudske.

Takođe mora garantovati izraelski karakter u duhu Deklaracije nezavisnosti i očuvati snažnu vezu sa jevrejskom dijasporom, naglasio je predsednik.

Nova vlada planira da izmeni izraelske zakone što bi moglo da nanese štetu Jevrejima koji nisu ortodoksni, smanji prava LGBTQ zajednice, protera Arape koji nisu lojalni, da značaj jevrejskom verskom pravu.

Netanjahu je posle parlamentarnih izbora 1. novembra, petih za manje od četiri godine, težio da obrazuje koaliciju za nekoliko dana. Međutim izbile su svađe sa ultradesnim i partijama ultraordoksnih Jevreja oko funkcija.

U pismu Hercogu Netanjahu je napisao da je Likud potpisao privremene sporazume sa svim partijama koje će, kako se očekuje, ući u koaliciju, ali nije rešena podela ministarskih i funkcija u parlamentarnim odborima.

Poslednji sporazum je sklopljen sa partijom Šas ultraortodoksnih sefardskih Jevreja, a pre toga sa Ujedinjenom Torom judaizam u kojoj su aškenaski Jevreji i sa utradesnim Verski cionizmom, Jevrejskog snagom i partijom Noam.

Očekuje se da će Netanjahu sada pokušati da pre nego što vlada položi zakletvu omogući postavljenje lidera Šasa Arije Derija osuđenog za utaju poreza na funkciju minstra.

Odlazeći premijer Jair Lapid je kritikovao buduću vladu označivši je ludačkom, a Netanjahua slabim, tvrdeći da dozvoljava da iznude ekstremista i stvaranje vlade nesposobne da vlada.

Netanjahu ui njegovi saveznici imaju 64 od ukupno 120 poslanika u parlamentu (Knesetu).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jevreji u Izraelu: "Manjina koja vlada većinom"
jevreji, jevreji u Izraelu

Arnon Sofer

02.09.2022. 13:26

Jevreji u Izraelu: "Manjina koja vlada većinom"

Jevreji sada čine manje od 47 odsto ukupnog broja stanovnika zapadno od reke Jordan do Sredozemnog mora, upozorio je izraelski demograf Arnon Sofer, tvrdeći da veći deo izraelske populacije nije svestan demokratske opasnosti u koju zemlja ulazi, s obzirom da "postaje manjina koja vlada većinom".
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve