Svet
30.10.2022. 20:05
Beta

Izbori u Izraelu

Netanjahu se vraća?

1
Izvor: Beta / AP / Ariel Schalit

U Izraelu će 1. novembra biti održani peti parlamentarni izbori za manje od četiri godine na kojima učestvuje bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu, kao vođa opozicije, u nadi da će se vratiti na vlast.

Šanse da lider konzervativne partije Likud, Netanjahu, koji je najduže bio premijer u istoriji jevrejske države, ponovo bude na toj funkciji potencijalno povećava rast ekstremne desnice.

Netanjahuov rival je Jair Lapid, predsednik prelazne vlade obrazovane prošle godine od osam raznolikih stranaka, uključujući levičarske, desničarske, centrističke i prvi put u istoriji Izraela jednu malu islamsku arapsku stranku.

Za tu koaliciju je ključna bila težnja da se smeni Netanjahu i nije bilo ideološke povezanosti, pa se sada Lapid bori da preživi.

Netanjahu se nada da će prethodnih 12 godina koliko je uzastopno bio na vlasti, a ukupno 15, ubediti glasače da on jedini ima neophodno iskustvo da vlada zemljom iako mu se sudi za korupciju.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Likud biti najsnažnija partija u parlamnetu Knesetu, ali put do premijerske funkcije neće biti nimao lak, jer kao i ranije zavisi od toga da li će moći da obrazuje koaliciju sa najmanje 61 od ukupno 120 poslanika.

Za Netanjahua to znači savez sa partijama ultraortodoksnih Jevreja i ekstremnom desnicom savezom Verskim cionizam čija popularnost jača sudeći po ispitivnjima javnog mnjenja.

Lapidova stranka centra Ješ atid ( Ima budućnosti) zaostaje za Likudom po anketama, a poznavaoci bliskoističnih prilika kažu da samo može da ujedini članove Kneseta koji se protive Netanjahuu.

Na osnovu izraelskog izbornog sistema partije moraju da osvoje najmanje četiri poslanička mandata da bi ušle u Kneset. Više partija to pokušava uključujući tri stranke izraelskih Arapa koje se protive Netanjahuu.

Očekuje se da će izlaznost biti visoka uprkos zamoru glasača zbog učestalih izbora, rekli su izraelski anketari za novinski sajt Al-Monitor.

Posle glasanja u utorak politička kriza koja je započela još u aprilu 2019. godine neće biti gotova, jer bi pregovori o koaliciji mogli da traju nedeljama, a ako propadnu, izbora će biti ponovo za nekoliko meseci.

U slučaju da ponovo bude premijer Netanjahu (73) bi mogao izdejstovati oslobadjanje od optužbi za korupciju, uz podršku Verskog cionizma koji je najavio promene u sudskom sistemu.

Ako ostane u opoziciji Netanjahu bi mogao da pregovora o nagodbi sa tužilaštvom.

"Netanjahu će učiniti sve što može da obrazuje koaliciju bez obzira koliko ludačku. U svojoj glavi ima misiju od Boga da spasi zemlju", rekao je za agenciju Frans pres njegov bivši portparol Aviv Bušinski.

Ako međjutim ne uspe, i vlada pod njegovim rukovodstvom ne može da bude formirana, neki lideri Likuda će tražiti da se povuče, smatra Bušinski.

Kao i ranije ishod izraelskih izbora je sasvim neizvestan, podseća BBC, ali ovog puta se čini da prevazilažnje zastoja zavisi od toga koliko daleko ekstremna desnica može dospeti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ranjeni Ukrajinci na rehabilitiaciji u Izraelu
bolnica

Rat u Ukrajini

28.09.2022. 12:25

Ranjeni Ukrajinci na rehabilitiaciji u Izraelu

Izraelski premijer Jair Lapid izjavio je da će dvojica Ukrajinaca ranjenih u ratu sa Rusijom dobiti specijalizovanu medicinsku negu u okviru novog programa u Izraelu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve