Svet
27.01.2023. 17:10
R. E.

Borbeni tenkovi

Opasna odluka? Nemačka Ukrajini šalje "leoparde“

tenk
Izvor: EPA / FOCKE STRANGMANN

Nemačka je odlučila da pošalje tenkove "leopard 2“ u Ukrajinu kako bi pomogla u borbi protiv ruske invazije i omogućila drugim zemljama kao što je Poljska da učine isto, dok bi Sjedinjene Države trebalo da isporuče moderne verzije tenkova "abrams“, objavljeno je prošle nedelje.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prokomentarisao je da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica države.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade – najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare“, napisao je Andrij Jermak na Telegramu ubrzo nakon što su izvori rekli da će Berlin odobriti isporuku borbenih tenkova "leopard“.

Ranije je Poljska saopštila da je zvanično poslala zahtev nemačkoj vladi da joj dozvoli da pošalje neke od svojih tenkova "leopard“ u Ukrajinu, gurajući Berlin bliže dugo očekivanoj odluci o dozvoli ponovnog izvoza tenkova NATO-a.

I dva neimenovana američka zvaničnika potvrdila su Rojtersu da bi Vašington mogao da odustane od protivljenja slanju nekih svojih tenkova "abrams“, u potezu koji je osmišljen da podstakne Nemačku da sledi.

Iako se "abrams“ smatra manje prikladnim od "leoparda“ za Ukrajinu zbog velike potrošnje goriva i poteškoća u održavanju, ovaj potez bi mogao da podstakne Nemačku da obezbedi "leoparde“, podseća agencija Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc i vladajuće socijaldemokrate su oprezne u vezi sa potezima koji bi mogli da podstaknu Rusiju na eskalaciju rata i ono što vide kao rizik da NATO alijansa bude uvučena u sukob. Nemački "leopardi“, koje koriste armije širom Evrope, smatraju se najboljom opcijom, dostupnom u velikom broju, i lakim za raspoređivanje i održavanje. Načelnik Generalštaba nemačke vojske rekao je da je dozvola za slanje tenkova politička. Visoki zvaničnik rekao je da je izbor na kraju na Šolcu i njegovom kabinetu.

Na prošlonedeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je upravo stav Berlina.

Mnogi će reći da je pomoć od 14 tenkova "leopard“ koje će poslati Nemačka više simbolična, kao što je uostalom i najavljeno slanje 31 tenka "abrams“, te da to pojačanje neće značajno promeniti odnos snaga, upućeni se slažu da je to ipak stvaranje presedana i da će ubrzo i teže i sofisticiranije pešadijsko naoružanje stići Kijevu u pomoć sa Zapada.

U Moskvi, naravno, ove vesti nisu dočekane sa odobravanjem. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će ti tenkovi goreti kao i svi ostali, međutim ruska diplomatija je ukazala na neke aspekte koje je, prema njihovom sudu, Berlin ovom odlukom jasno demonstrirao.

Iz ruske ambasade u Berlinu poručeno je da je odluka Nemačke izuzetno opasna i da se ovim odrekla istorijske odgovornosti prema Rusiji, koja proističe iz zločina nacizma tokom Drugog svetskog rata.

"Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije i kosi se sa izjavama nemačkih političara koji su uveravali da ne žele da budu uvučeni u rat“, rekao je ruski ambasador Sergej Nečajev.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Rusija gleda na isporuku nemačkih tenkova Ukrajini
tenkovi

"Leopardi"

24.01.2023. 16:00

Kako Rusija gleda na isporuku nemačkih tenkova Ukrajini

Isporuka tenkova nemačke proizvodnje "leopard" Ukrajini ne nagoveštava "ništa dobro", upozorio je Kremlj u vreme kada raste pritisak na Berlin da odobri slanje tog oružja Kijevu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve