Svet
06.04.2022. 13:10
Beta-AFP

Grčka

Opšti štrajk zbog rekordnog rasta cena

Greece strike 6.4.2022.
Izvor: Beta / AP / Thanassis Stavrakis

Javne službe i pomorski, železnički i gradski saobraćaj paralisani su u sredu u Grčkoj kao odgovor na poziv sindikata na 24-oročasovni štrajk iz protesta zbog skoka cena i niskih plata.

Okupljanja su organizovana u Atini i drugim gradovima da bi se zatražilo povećanje plata i podrška bolnicama pogođenim zbog pandemije, navodi u saopštenju sindikat javnog sektora Adedi (Adedy).

Privatni sindikat GSEE, najveći u zemlji, takođe traži povećanje plata ukazujući na porast cena, siromaštvo i nejednakost.

Opšti štrajk nije pogodio aerodrome u zemlji.

Kao i druge evropske zemlje Grčka je suočena sa skokom cena od prošle godine, a naročito od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara.

Potrošačke cene u Grčkoj su ponovo skočile u februaru za 7,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 6,2 odsto prethodnog meseca što je rekord za Grčku od usvajanja evra 2001. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je, koga i koliko pogodila inflacija?
inflacija

Srbija

15.03.2022. 20:19

Kako je, koga i koliko pogodila inflacija?

U Srbiji 10 odsto najsiromašnijih ljudi troši 50 odsto svojih prihoda na hranu, dok 10 odsto najbogatijih troši 28 odsto, tako da njeno poskupljenje dodatno povećava nejednakost u zemlji, piše mesečnik "Biznis i finansije".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve