Svet
05.06.2023. 21:05
R.E./Klima 101

Bravo!

Ova država oprema svoje škole solarnim panelima

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Zelena struja iz solarnih panela u naredne četiri godine stiže u preko hiljadu belgijskih škola i vrtića u Briselu i regiji Valonija.

Ovo je rezultat projekta koji sprovode banka Belfius i Generalni sekretarijat za katoličko obrazovanje (SeGEC) uz podršku Evropske investicione banke i Evropske unije.

U izgradnju solarnih elektrana na krovovima obrazovnih ustanova, koje pohađa 475 hiljada dece, biće uloženo 23 miliona evra. U pitanju su evropske subvencije namenjene unapređenju energetske efikasnosti i razvoju obnovljivih izvora u zgradama.

Cilj četvorogodišnjeg programa jeste da škole budu održivije i da doprinesu smanjenju emisija ugljen-dioksida, kao i da se smanje njihovi računi za struju.

"Ovaj veliki projekat, koji realizujemo sa bankom Belfius, poklapa se sa našom težnjom da radimo na održivijem društvu i da ove vrednosti prenosimo na buduće generacije", kazao je Etijen Mišel, generalni sekretar SeGEC-a, i dodao će na ovaj način pomoći školama da smanje svoj ekološki otisak.
 

"Energetska kriza i rastuće cene takođe su imali ozbiljan utičaj na škole", rekao je, prenosi Klima 101

"Zbog svega toga, tranzicija na proizvodnju zelene energije bila je i jeste hitna."

Putem digitalne platforme, škole će moći da procene idealnu snagu instalacije za sopstvene potrebe i finansijski učinak ulaganja, kao i da naruče solarne panele od snabdevača.

Naposletku, nastojanja da se ozeleni energetski miks u školama u Belgiji počela su mnogo pre ovog projekta. Prema podacima iz septembra 2022. godine, skoro svaka treća škola u regiji Flandrija (32,8 odsto) bila je opremljena solarnim panelima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Solarni paneli između železničkih šina? Moguće je!
Solarni paneli

Švajcarska

04.04.2023. 08:05

Solarni paneli između železničkih šina? Moguće je!

Zamislite da putujete vozom, a ispod vas solarni paneli proizvode struju. Iako u kontekstu srpske železnice, ovo možda deluje kao naučna fantastika, u Švajcarskoj je ovakva transformacija železničkog saobraćaja na korak od ostvarenja.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve