Svet
26.05.2021. 16:27
Tanjug

Dirljiva scena u Vatikanu

Papa poljubio broj istetoviran na ruci preživele iz Aušvica

papa
Izvor: EPA - VATICAN MEDIA / VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franja je poljubio broj koji je istetoviran na ruci Lidije Maksimovič, koja je preživela medicinske eksperimente u nacistickom koncentracionom logoru Aušvic.

Papa je tokom audijencije vernika, pažljivo slušao poljskog sveštenika koji je bio u pratnji Maksimovičeve (80), koja je podigla rukav i papa je poljubio broj 70072. Ona ga je nakon tog čina zagrlila.

Maksimovič i njena porodica odvedeni su iz svoje kuće u Belorusiji u nacisticki logor smrti u okupiranoj Poljskoj decembra 1943, malo pre njenog trećeg rođendana. Smeštena je u dečji logor, gde su ona i druga deca bili predmet medicinskih eksperimenata doktora Jozefa Mengelea.

Posle oslobođenja logora 1945. ruski vojnici su pretpostavili da je njena majka Ana, koja je imala istetoviran broj 70071 preminula. Usvojila ju je i odgajila katolička poljska porodica.

Rođena kao Ljudmila Boczarova, ona nije znala da je njena majka prežvela, da bi se na kratko njih dve videle malo pre majčine smrti početkom 60-ih.

O Lidiji Maksimovič, koja živi u Krakovu, u Poljskoj, urađen je dokumentarni film pod nazivom "70072: Devojka koja nije mogla da mrzi. Istinita priča o Lidiji Maksimovič".

Ona se često susreće sa mladim ljudima u školama kako bi razgovarala sa njima o opasnosti od ekstremizma i populizma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve