Svet
27.09.2023. 16:55
Beta

"Nema odlaganja"

Abazović objavio kada će biti popis stanovništva u Crnoj Gori

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se popis stanovništva neće odlagati.

"Ne pravimo od toga bauk. Popis nismo imali 13 godina, bilo je izbora, bilo je svega", rekao je Abazović novinarima.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je ranije da Crna Gora ne može obezbediti regularno sprovođenje popisa kao najvažnijeg državnog posla.

On je na konferenciji za medije rekao da je jasan stav DPS-a da popis treba odložiti za vreme kada će biti stabilne političke okolnosti.

Istakao je da pozivaju Evropsku komisiju (EK) i Eurostat da se hitno uključe u proces monitoringa popisa.

Živković je poručio da ni u tehničkom smislu nisu obezbeđeni uslovi za održavanje popisa.

Poručio je da DPS zastupa stav da popis treba održati, ali uz adekvatnu pripremu i adekvatan monitoring.

Skupština Crne Gore je 12. decembra 2022. godine donela Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova za ovu godinu, uprkos evropskim standardima da se on ne održava u izbornoj godini (u 2023. su bili predsednički i parlamentarni izbori).

Vlada u tehničkom mandatu će, na osnovu Uredbe koju je donela početkom godine na osnovu Zakona o popisu, organizovati izjašnjavanje od 1. do 15. novembra.

Prema budžetu za ovu godinu, on će koštati 4,7 miliona evra.

Podaci koji će biti prikupljani odnosiće se na pol, bračno stanje, socijalni, obrazovni i materijalni status, zaposlenje, kao i podaci o državljanstvu, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, verskom opredeljenju i maternjem jeziku.

Zakonom je predviđeno da ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku, bude upisan odgovor 'Ne želi da se izjasni'.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je ranije izjavila da "ima zlonamernih nagoveštaja" da bi popis mogao da se "poremeti ili prekine".

Pojedine etablirane nevladine organizacije traže da se na popisu građani ne izjašnjavaju o pitanjima koja duboko dele javnost prevashodno o naciji i veri.

Pojedine prosrpske organizacije počele su kampanju, posebno na društvenim mrežama.

Nevladina organizacija "Mi znamo ko smo" ukazuje na, kako navode, ugroženost Srba u Crnoj Gori i poziva građane da se "slobodno i bez straha" izjasne o sebi, svom jeziku i identitetu "da bi se prava srpskog naroda i njegov položaj u Crnoj Gori osnažio". 

Poslednji popis u Crnoj Gori je održan 2011. godine, kada se 45 odsto građana izjasnilo da su Crnogorci, a oko 29 odsto da su Srbi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tunel je iskopan uz pomoć insajdera"
Dritan Abazović, ATA, 5. 8. 2023.

Abazović izneo sumnje

13.09.2023. 14:39

"Tunel je iskopan uz pomoć insajdera"

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je da podzemni tunel do depoa Višeg suda u Podgorici nije mogao biti prokopan bez "pomagača" unutar te institiucije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve