Svet
27.04.2023. 10:34
Beta-AP

Nije dočekao kaznu

Pravda, ipak, nije dostižna? Preminuo bivši čuvar nacističkog logora

Nacistički logori
Izvor: Shutterstock

Sto dve godine star čovek koji je prošle godine osuđen za više od 3.500 slučajeva umešanosti u ubistva dok je bio čuvar u nacističkom logoru u Drugom svetskom ratu je preminuo, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Jozef S, kako su ga lokalni mediji identikovali u skladu sa nemačkim propisima o privatnosti, u junu prošle godine je osuđen na pet godina zatvora, ali je ostao na slobodi čekajući odluku o žalbi, preneo je kasno sinoć AP.

On je porekao da je radio kao SS čuvar u logoru Zahsenhauzen, ali je sud u Nojrupinu zaključio da dokumenti sa njegovim imenom, datumom i mestom rođenja pokazuju da je bio član paramilitarnog krila nacističke partije stacionirane u logoru u predgrađu Berlina od 1942. do 1945. godine.

Desetne hiljada zatočenika, uključujuči Jevreje, političke zatvorenike i uhvaćane sovjetske vojnike je umrlo u tom logoru od gladi, bolesti, prinudnog rada pored ostalog, te zbog medicinskih eksperimenata i sistematskih pogubljenja.

Izričući sudsku presudu predsedavajući sudija Udo Lehterman je rekao da je optuženi pomagao ubilačkom sistemu koji su uspostavili nacisti.

Na osnovu pravnog presedana iz 2015. godine svako ko je pomagao u funkcionisanju nacističkog logora može biti susdski gonjen u Nemačkoj kao saučesnik u počinjenim ubistvima.

"Vi ste dobrovoljno podržavali masovno istrebljenje vašom aktivnošću. Gledali kako se deportovani ljudi surovo muče i ubijaju svaki dan tokom tri godine", rekao je tada sudija Lehterman.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve