Svet
21.11.2023. 10:22
R. E.

Dejtonski sporazum

Dokument kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini

1
Izvor: YouTube screenshot

Pre 28 godina, 21. novembra 1995, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir - Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u u Bosni i Hercegovini. Dokumentom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je nakon pregovora u vojnoj vazdušnoj bazi "Rajt Paterson" i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a navedene zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera.

Glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Jelisejskoj palati, u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta - Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije), prenosi RTS.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv način.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"U vreme Dejtona bilo zabrinutosti za Sandžak"
1

Kristofer Hil

07.03.2023. 13:28

"U vreme Dejtona bilo zabrinutosti za Sandžak"

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je u Novom Pazaru da je u vreme sklapanja mirovnog sporazuma u Dejtonu postojalo dosta zabrinutosti za Sandžak, ali da su ti problemi rešeni zahvaljujući posvećenosti miru i bezbednosti ljudi iz ovog regiona.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve