Vesti
07.03.2023. 13:28
Beta

Kristofer Hil

"U vreme Dejtona bilo zabrinutosti za Sandžak"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je u Novom Pazaru da je u vreme sklapanja mirovnog sporazuma u Dejtonu postojalo dosta zabrinutosti za Sandžak, ali da su ti problemi rešeni zahvaljujući posvećenosti miru i bezbednosti ljudi iz ovog regiona.

Nakon zajedničkog sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, Hil je kazao da Novi Pazar ima jedinstvenu istoriju, ali da su problemi sa kojima se suočava karakteristični za mnoge delove sveta.

"Problemi uključuju ekonomsku tranziciju i nezaposlenost mladih. Moj posao je da razumem šta se ovde dešava i da pokušavam da pomognem. Važno je obratiti pažnju na mlade ljude, posebno na one koji su talentovani za IT sektor", naveo je Hil.
 

Ocenio je da odnosi Beograda i Prištine imaju direktnog uticaja na dešavanja u Novom Pazaru, zbog blizine granice sa Kosovom.

"Moj posao je da pomognemo investitorima i drugima da shvate da to nije pogranični spor. Bez obzira na uticaj koji odnos Beograda i Prištine vrši na ovaj deo zemlje, Novi Pazar sa tim nema veze", pojasnio je Hil.

Gradonačelnik Biševac je naglasio da su SAD tokom niza godina pružile Novom Pazaru veliku podršku u cilju poboljšanja života građana.

"Upoznali smo gospodina Hila sa trenutnom situacijom u gradu, privrednom, društvenom i političkom,  ali i izazovima koje Novi Pazar i Sandžak imaju. Razgovarali smo o novim načinima i programima pomoći, pre svega privredi, ali i drugim različitim sektorima", kazao je Biševac.
 

Ambasador SAD izrazio je saučešće povodom tragedije u Novom Pazaru u kojoj je u nedelju stradalo četvoro dece u požaru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Evropski predlog je istorijska prilika za Srbiju"
1

Emanuele Žofre

05.03.2023. 12:51

"Evropski predlog je istorijska prilika za Srbiju"

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu "istorijska prilika" i da je "zato odlična vest" da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti "složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve