Svet
08.07.2023. 13:30
Beta-AP

Pala holandska vlada

Premijer Rute predaje ostavku kralju

1
Izvor: Shutterstock

Holandski premijer Mark Rute predaje ostavku svoje četvoročlane koalicije kralju Vilemu Aleksandru.

Kralj Vilem Aleksander se vrtio sa porodičnog odmora u Grčkoj da bi se sastao sa Ruteom.

Vladajuća koalicija u Holandiji raspala se nakon što napeti razgovori između četiri stranke koje su je činile nisu doveli do dogovora u vezi s rešavanjem problema migracija, rekao je jedan visoki zvaničnik stranke premijera Marka Rutea.

Nemogućnost postizanja dogovora ogolila je duboke ideološke razlike između četiri stranke koje su činile nelagodnu koaliciju.

Tema migracije će verovatno dominirati kampanjom za izbore koji će se održati tek za više meseci.

I pored podela između četiri koalicione stranke, Ruteova Vlada ostaje na vlasti kao prelazna administracija dok se ne formira nova koalicija, ali neće usvajati nove zakone. 

"S obzirom na izazove ovih vremena, rat na kontinentu, nikom ne ide u korist politička kriza", napisala je na Tviteru Sigrid Kaag vođa centrističke proevropske partije D66.

Rute, holandski premijer sa najdužim stažom na toj funkciji, koji je bio predsednik četiri holandske vlade, izgleda da je bio spreman da podrije sadašnju, svoj četvrti koalicioni kabinet, sa teškim zahtevima u pregovorima oko toga kako smanjiti broj migranata u zemlji.

Pad Vlade usledio je samo nekoliko meseci pošto je nova populistička pro-poljoprivredna partija Građanski pokret poljoprivrednika, poznat po svojoj holandskoj skraćenici BBB, šokirala politički establišment pobedom na regionalnim izborima. Ta partija je već najveći blok u holandskom Senatu i biće ozbiljna pretnja Ruteovoj Narodnoj partiji za slobodu i demokratiju.

Vođa BBB Karolina fan der Plas rekla je da će njena partija samo očistiti postere iz prethodne i spremiti se za novu izbornu kampanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rute Bajdenu: "Izvini Džo, fudbal je pobedio"
katar, 4. 12. 2022.

Fudbal i politika

04.12.2022. 20:28

Rute Bajdenu: "Izvini Džo, fudbal je pobedio"

Američki predsednik Džozef Bajden i holandski premijer Mark Rute razmenili su na Tvwtteru posle poraza američke fudbalske reprezentacije od Holandije u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve