Vesti
03.07.2023. 21:30
R. E./Beta

Sastanak u Beogradu

Vučić sa premijerima Holandije i Luksemburga: "Imamo različite poglede o KiM"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel sastali su se u Palati "Srbija" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je posle susreta sa Ruteom i Betelom da imaju različite poglede na situaciju na KiM, ali da mu je drago što su sagovornici bili iskreni.

"Za nas ne postoji laka tema, ali mi je drago su razgovori bili iskreni o ne lakim temama", naveo je Vučić.

Naveo je da je pomalo uplašen zbog situacije na KiM i stepena neodgovornosti koji vidi kod Prištine.

"Iz Ruteovih reči mogli ste da vidite da imamo različito mišljenje o situaciji na KiM", dodao je predsednik.

Kako je naveo, Rute je govorio o napadima na novinare, ali ne i o upucavanju sedam Srba samo ove godine.

"Niko od novinara nije doživeo ni lakše povrede. A razlog dolaska novinara je upad u srpske prostorije u Leposaviću onih koji tu nemaju šta da rade jer su dobili jedan odsto glasova", napomenuo je Vučić.

"Po tome se vidi teška pozicija Srbije. Holandija i Luksemburg žele da imaju bolje odnose, ali ne moraju da znaju svaki detalj o KiM", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija sprovela dve od tri mere za deeskalaciju sukoba na severu Kosova i Metohije, dok poslednju meru Priština i Beograd moraju sprovesti simultano.

"Zajednica srpskih opština ne obuhvata samo četiri opštine, već još šest njih južno od Ibra. Briselski sporazum nije primenjen u najvažnijem delu, a to je formiranje ZSO, potpisan pre 10 godoma, a formiranje ZSO bio je preduslov da Srbija ispuni sve ostalo. Nema nade da uskoro vidimo formiranje ZSO", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je važno da građani znaju da je razmena sa zemljama Beneluksa veća od dve milijarde evra. 

Dodao je da je srećan zbog posete Rutea i Betela ne samo zbog njihovog velikog uticija u EU, već i zbog otvorenog razgovora - da se sve kaže u oči i da se stvari izvedu na čistac.

Premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel izjavili su da su zajedno došli u Srbiju kako bi se ojačala saradnja sa Evropskom unijom, kao i na bilateralnom nivou, dodajući da se obojica zalažu za smirivanje napetosti na Kosovu.

"Zajedno smo došli da bismo ojačali veze EU sa Srbijom ali i bilateralne veze. Važno je da bude stabilnosti i saradnje", rekao je Rute na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rute je dodao da tenzije na Kosovu, kao i nasilje nad civilima i medijima, izazivaju zabrinutost.

"Koraci ka smirivanju tenzija, i normalizacija odnosa (Beograda i Prištine) ključni su ne samo za Srbiju i Kosovu već za širi region", rekao je holandski premijer, koji prvi put boravi u Beogradu.

Rute je rekao da su stabilni odnosi u Evropi važni i u svetlu rata u Ukrajini.

Betel je ponovio da je važno smirivanje napetosti na Kosovu i da je to u interesu svih, i same EU.

Premijer Luksemburga je dodao da je pre sastanka sa Vučićem razgovarao sa nekim nevladinim organizacijama, među kojima sa organizacijama zajednice LGBT.

Prema njegovim rečima, te NVO su navele da je potrebno uvesti civilno partnerstvo među homoseksualcima. Rekao je da je i sam homoseksualac.

Zvaničnici su sa Vučićem razgovarali i o migraciji.

Kako su ranije preneli mediji, poseta evropskih premijera prvobitno bila zamišljena kao zajednička inicijativa Beneluksa vezano za neka važna pitanja u regionu Zapadnog Balkana, ali je premijer Belgije Aleksander de Kro odustao od dolaska, iz unutrašnje-političkih razloga.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve