Svet
31.03.2023. 09:41
Beta-AP

Čuvaju "Crveni kvart"

Zbog čega su protestovale "prodavačice ljubavi" u Amsterdamu

1
Izvor: EPA / ANP / Robin van Lonkhuijsen

Seksualne radnice demonstrirale su u Amsterdamu zbog plana gradskih vlasti da premeste njihove prostorije u Crvenom kvartu van centra grada u okviru borbe protiv kriminala i uznemiravanja.

Više desetina njih okupile su se u čuvenom kvartu u Amsterdamu, poznatom po svojim neonom osvetljenim prozorima iza kojih se nalaze seksualne radnice i privlače klijente.

Opremljene sa maskama i trakama radi anonimnosti, uz transparente na kojima piše "Spasite Crveni kvart" one su prošetale do gradske kuće, gde se vodi rasprava na tu temu sa gradonačelnicom Femke Halsema.

Gradske vlasti hoće u dogledno vreme da zatvore kuće u Crvenom kvartu i prebace legalnu prostituciju u toj zoni, koja se nalazi u centru grada, zbog kriminala i uznemirujućeg ponašanja posetilaca i turista.

"Zaista se ne slažemo sa rešenjima koje oni predlažu i nameću, oni čak ni ne pregovaraju sa organizacijama seksualnih radnica", rekla je za Frans pres jedna od "prodavačica ljubavi" Sabrina Sančes.

One su takođe protestovale zbog odluke gradskih vlasti da zatvore njihova radna mesta ranije tokom vikenda.

Grad hoće da napravi erotski centar sa 100 mesta za seksualne radnice, prostore za pauze u radu i druge sadržaje.

"Ne želimo da nas premeste ni u erotski centar ni igde drugde", rekla je jedna seksualna radnica koja nije želela da joj se navede ime, sa kacigom na glavi, naočarama i kapuljačom.

Ona je poručila gradskim vlastima da urade nešto protiv trgovaca droge, ljudi koji se nepristojno ponašaju.

"Udaljiti nas ne znači rešiti problem već ga samo premestiti", dodala je ona.

Gradonačelnica Halsema im je rekla da nisu one u pitanju, da je to rezultat prekomernog turizma, kriminaliteta i drugih problema.

"Ali situacija u centru grada postaje problematična i moramo da nađemo rešenje", dodala je gradonačelnica.

Vlasti grada su objavile da pokreću kampanju da obeshrabre turiste da odlaze u taj deo grada samo da slave, piju alkohol ili uzimaju drogu i obiđu čuveni Crveni kvart. Grad je takođe objavio da će uskoro zabraniti pušenje kanabisa u Crvenom kvartu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prostitutke u Srbiji najčešće žrtve svojih porodica
prostitucija

Reč advokata

08.11.2022. 13:05

Prostitutke u Srbiji najčešće žrtve svojih porodica

Mnoge žene koje se bave uličnom prostitucijom su žrtve svojih porodica, koje usled nedostatka novca neretko budu gurnute, od strane muških članova porodice, u prostituciju, kaže advokatica iz Novog Sada Dragana Pejović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve