Svet
14.05.2022. 14:15
Beta

Situacija se komplikuje

Rusija prekida isporuku struje Finskoj

Finland Sweden Nato
Izvor: Beta / AP / Martin Meissner

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj zbog neplaćanja, saopštio je snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Ovo je saopšteno u vreme kada rastu tenzije između Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini. Moskva na tu nameru ne gleda dobro i zapretila je vojno-tehničkim odgovorom.

Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije.

"To je vanredna situacija i prvi put se događa u više od 20 godina. Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja", navodi snabdevač u saopštenju.

Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.

RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.

Finski predsednik i premijerka u četvrtak su izarzili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku preneti Alijansi u nedelju.

Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo pretnju za Rusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Finska ulazi u NATO, bez odlaganja
NATO

Rešeno

12.05.2022. 10:36

Finska ulazi u NATO, bez odlaganja

Predsednik i premijerka Finske izjavili su da podržavaju pridruživanje zemlje NATO "bez odlaganja", navodeći da će ta odluka biti objavljena u nedelju u Severnoatalntskom savezu. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve