Svet
11.10.2021. 19:00
R.E.

"Dejli mejl" piše...

Ruski špijun ukrao formulu AstraZeneke?

Vakcina, vakcinacija
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Rusija je optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oksford/AstraZeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V i da pobedi u trci za pravljenje prve svetske antikovid vakcine, preneo je "Dejli mejl".

Bezbednosni izvori imaju dokaz da je "krtica" iz Moskve u Engleskoj bila u mogućnosti da fizički ukrade tajnu formulu, ali nije jasno da li se radi o dokumentu iz farmaceutskog giganta, ili o bočici koja je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje za dalje analize, dodaje se u tekstu britanskog lista.

Ministar policije Velike Britanije Demijan Hinds rekao je danas da ne može da komentariše slučaj, ali nije negirao mogućnost krađe, već je rekao da je "pošteno pretpostaviti da postoje određene strane zemlje koje bi volele da se domognu poverljivih informacija, uključujući i komercijalnih i naučnih tajni i intelektualnog vlasništva".

Agenti službe MI5 su već rekli da su ruski hakeri pokrenuli nekoliko sajbernapada na univerzitet Oksford, počev od marta 2020. godine, otprilike u vreme kada su britanski naučinici saopštili da su počeli da razvijaju vakcinu.

Kasnije se saznalo da Sputnjik V radi na isti način kao britanska vakcina.

Obe su vektorske vakcine, koje sadrže oslabljenu verziju drugog bezopasnog živog virusa koji u sebi nosi genetski materijal novog korona virusa (virusni vektor).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treća doza Astrazeneke stvara jak imunološki odgovor
Vakcina Astrazeneka

Da li je potrebna?

28.06.2021. 22:55

Treća doza Astrazeneke stvara jak imunološki odgovor

Treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Covida-19, saopštili su medicinski stručnjaci sa ovog univerziteta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve