Život
19.08.2021. 20:05
R.E.

Buster doza

Doktor: "Eksperimentišem na sebi - primio sam dve kineske i treću Sputnjik vakcinu"

Vakcinacija, 13. 7. 2021.
Izvor: EPA / FAROOQ KHAN

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da dosadašnja istraživanja u svetu pokazuju da su, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše sa dozama.

"Na ovu temu ima dosta podataka iz Turske gde su ljudima davani Sinovark, kineska inaktivisana vakcina, ali sa nešto slabijim parametrima od Sinofarma. Kod velikog broja ljudi su korišćene dve doze ove vakcine i jedna doza Fajzera što se pokazalo kao dobra kombinacija", rekao je on za TV Pink.

Prema njegovim rečima, i jedna kineska publikaciju je pokazala da dve inaktivisane kineske vakcine u komninaciji sa jednom dozom Fajzerove vakcine, daju sasvim pristojnu zaštitu.

Naveo je i da su argentinski naučnici kombinovali dve doze Sinofarma sa jednim Sputnjikom što je, takođe, dalo dobre rezultate.

Šekler je istakao da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi i imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

"Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio Sputnijik, nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili", objasnio je Šekler.

On je izjavio da mu je nepojmljivo da zdravstveni radnici neće da se vakcinišu i da bi on od njih tražio da svi koji neće da se vakcinišu taj svoj stav objasne na naučni način.

Kada je reč o slabom odzivu mladih na vakcinaciju predložio je da se i kod nas primene neke ideje iz Velike Britanije koje su tamo dale dobre rezultate.

"Trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mesta gde se skupljaju mladi postaviti punktove za vakcinaciju, a prethodno doneti odluku da na takva mesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu", rekao je Milanko Šekler.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treća doza za premijera: Ponosan sam što smo prvi u tome
Isak Hercog, 30. 7. 2021.

Isak Hercog

30.07.2021. 12:27

Treća doza za premijera: Ponosan sam što smo prvi u tome

Izraelski predsednik Isak Hercog primio je treću vakcinu protiv korona virusa, čime je počela kampanja za davanje pojačanih doza osobama starijim od 60 godina, u okviru napora da se uspori širenje visoko zarazne delta varijante.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve