Svet
29.09.2023. 18:45
Beta-AFP

Španija

Fejho ni u drugom pokušaju nije izabran za premijera

1
Izvor: Beta / AP / Bernat Armangue

Lider španske desnice Alberto Nunjes Fejho nije uspeo da postane premijer, jer ponovo u parlamentu nije dobio dovoljan broj glasova poslanika.

To je drugo glasanje parlamenta o predlogu da Fejho, lider konzervativne Narodne partije postane premijer pošto je njegova stranka na parlamentarnim izborima održanim u julu, usvojila najveći broj glasova, ali ne i apsolutnu većinu da sama vlada.

Taj očekivani neuspeh otvara put za sadašnjeg šefa vlade, socijalistu Pedra Sančesa da ostane na vlasti, ali će za to morati da dobije ključnu podršku katalonskih separatista.

Ako to ne uspe, Španija će ponovo morati na vanredne izbore.

Španski kralj Filip Šesti je, nakon što ga je predsednica donjeg doma parlamenta Fransina Armengol obavestila da Fejho nije izglasan, nove konsultacije o mandataru zakazao za sledeću nedelju.

Ukoliko novi kabinet ne bude formiran do 27. novembra, parlament će biti raspušten, a Španci će na birališta ponovo izaći verovatno 14. januara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lider desnice u Španiji pobedio na papiru, evo šta to znači
1

Alberto Nunjes Fejho

24.07.2023. 09:35

Lider desnice u Španiji pobedio na papiru, evo šta to znači

Lider glavne španske desničarske opozicione Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, koji je smatrao da mu je pobeda obezbeđena na održanim prevremenim parlamentarnim izborima, pobedio je na papiru, ali bez većine neophodne za formiranje vlade.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve