Svet
20.12.2021. 18:05
Tanjug

Važan sastanak

Šta to SAD traže od Japana...

Japan i Amerika
Izvor: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države apelovale su na Japan da ne prisustvuje prvom sastanku potpisnika Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja pri Ujedinjenim nacijama, što oslikava protivljenje Vašingtona sporazumu, prenela je agencija Kjodo.

Prema izvorima iz američke vlade, na koje se Kjodo poziva, Vlada Japana, koji nije potpisnik sporazuma, nagovestila je da će se uskladiti sa SAD i preuzeti oprezan pristup ovom pitanu.

Premijer Fumio Kišida izjavio je pred parlamentarnim odborom da Tokio nema "konkretne planove" da prisustvuje ovom sastanku kao posmatrač.

Isti izvori dodaju da je administracija Džozefa Bajdena poslala zahtev Japanu preko diplomatskih kanala, nakon što su nemačke političke partije objavile 24. novembra da njihov dogovor o novoj vladajućoj koaliciji podrazumeva i učešće Nemačke kao posmatrača na sastanku zakazanom za mart u Beču.

Kišida je takođe nagovestio prošle nedelje da bi učešće na sastanku bilo preuranjeno "pre nego što se izgradi poverenje sa predsednikom Bajdenom".

Kjodo dodaje da je potez Nemačke stavio Japan u centar pažnje, jer su obe zemlje bliski saveznici SAD koji se oslanjaju na američke nukearne snage kada je reč o bezbednosti.

SAD su ostale pri stavu da se protive Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, koje je stupilo na snagu u januaru ove godine, iako je Bajden rekao da teži ka svetu bez nuklearnog oružja.

Više od 50 zemalja, među kojima su Austrija, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, FIlipini, Južna Afrika, ratifikovali su sporazum, prema saopštenju na sajtu Kancelarije UN o razoružanju.

Međutim, nuklearne sile - SAD, Rusija, Kina - nisu potpisale sporazum, a i Japan se suzdržao od potpisivanja, s obzirom na to da ima dugotrajan bezbednosni savez sa SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sukob Rusije i Ukrajine - ko je prvi počeo?
Vladimir Putin 13.12.2021.

Istočna provokacija

14.12.2021. 08:05

Sukob Rusije i Ukrajine - ko je prvi počeo?

Da li bi Rusija bila spremna za agresiju na Ukrajinu ili NATO dodatno opkoljava Rusiju? Jedini mogući odgovor na ovo pitanje je "da“: i Rusija gomila vojsku na granici sa Ukrajinom i NATO sitnim koracima (i ponekim krupnim) izlazi na ruske granice. Ukupan rezultat su napetosti između nekadašnjih hladnoratovskih protivnika koje ostavljaju utisak da su veće nego ikad od pada Berlinskog zida.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve