Svet
14.07.2023. 10:00
Beta-AFP

Pentagon

Šta se događa sa grupom Vagner

1
Izvor: Beta / Prigozhin Press Service

Plaćenici ruske paravojne grupe Vagner više ne učestvuju u velikim razmerama u borbenim operacijama u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

"U ovom trenutku ne vidimo da Vagnerove snage u velikim razmerama učestvuju u borbenim operacijama u Ukrajini", izjavio je novinarima portparol Pentagona Pat Rajder.

Međutin, dve nedelje posle neuspele pobune te grupe u Rusiji, američke vlasti veruju da je većina pripadnika Vagnera i dalje u ukrajinskim oblastima koje je okupirala Rusija.

Paravojna grupa koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pokušala je krajem juna da smeni rusko vojno rukovodstvo brzom pobunom.

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da pobuna nije imala za cilj da smeni vlast, već je bila uperena protiv Generalštaba ruske vojske, koju je optužila za nekompetentnost u sukobu u Ukrajini.

Pobuna je okončana tokom dana, 24. juna uveče, sporazumom koji predviđa odlazak Prigožina u Belorusiju. Njegovim borcima je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio da se pridruže redovnim oružanim snagama, odu u Belorusiju ili se vrate u civilni život.

Ruska vojska je nedavno saopštila da je od grupe Vagner dobila više od 2.000 komada vojne opreme, 2.500 tona municije i 20.000 komada malokalibarskog oružja.

Prigožin je pristao da preda naoružanje svojih ljudi redovnim ruskim snagama posle odustajanja od pobune.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Putin je hteo da zbriše Prigožina"
1

Aleksandar Lukašenko

28.06.2023. 18:45

"Putin je hteo da zbriše Prigožina"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je "ubedio" ruskog predsednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina posle pobune.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve