Svet
28.06.2023. 18:45
Beta

Aleksandar Lukašenko

"Putin je hteo da zbriše Prigožina"

1
Izvor: Beta / Russian Presidential Press Service

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je "ubedio" ruskog predsednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina posle pobune.

Putin je na početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917. i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Belorusiju, prenosi Rojters.

Šef Vagnera je u utorak iz Rusije doleteo u Belorusiju.

Dok je opisivao svoj razgovor u subotu sa Putinom, Lukašenko je upotrebio ruski žargonski izraz za ubistvo - "zbrisati".

"Kako sam razumeo, bila je doneta brutalna odluka da se 'zbrišu' pobunjenici", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim zvaničnicima i novinarima, prenose beloruski državni mediji.

Dodao je da je ruskom predsedniku predložio da "ne žuri i da razgovara sa Prigožinom", na šta je Putin odgovorio da je to beskorisno.

"Slušaj, Saša, beskorisno je. Ne javlja se, ne želi ni sa kim da priča", navodno je rekao Putin Lukašenku prema njegovim rečima.

Putin je 1999. godine upotrebio isti izraz za čečenske militante i ta opaska je postala oznaka njegove "stroge" ličnosti, navodi Rojters.

Kremlj nije komentarisao Lukašenkove navode, koje daju redak uvid u razgovore unutar Kremlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve