Svet
04.05.2021. 11:24
Tanjug

Konačno za istim stolom

Šta su teme sastanka ministara G7 u Londonu

Sastanak ministara G7 u Londonu
Izvor: EPA/ Hollie Adams

U Londonu se danas nastavlja sastanak ministara spoljnih poslova G7 - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, SAD, Kanade i Japana.

Ministri su se prvi put nakon dve godine okupili na jednom mestu, a razgovaraće se o novim načinima da se stane u odbranu međunarodnog prava. 

Diskusije o krizi u Mjanmaru, kao i o odnosima sa Rusijom, Kinom i Iranom vodiće šef britanske diplomatije Dominik Rab koji je ocenio da je skup dobra prilika da se diskutuje o "zajedničkim izazovima i rastućim pretnjama", prenosi BBC.

Tokom jučerašnjeg susreta ministra spoljnih poslova V. Britanije Dominika Raba i SAD Entonija Blinkena konstatovano je da je neophodno učvrstiti globalno savezništvo "slobodarskih" zemlja, da Kinu ne treba zaustavljati, ali da je nužno da Peking prihvati da "poštuje pravila".

Na današnjim sastancima biće reči o situaciji u Mjamnaru i preduzimanju odlučnijih mera protiv vojne hunte u koje spadaju oštrije sankcije, podrška sprovođenju embarga na uvoz oružja i veća humanitarna pomoć.

U drugom delu današnjih diskusija tema će biti Rusija i pitanja kako da se odgovori na razmeštanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i postupanje prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Sastanak ministara G7 u Londonu
Izvor: EPA/Hollie Adams

Dominik Rab je ranije najavio da bi G7 trabalo da razmotri osnivanje zajedničke službe za borbu protiv "ruskih dezinformacija i propagande".

U okviru produbljivanja odnosa Velike Britanije sa zemljama indo-pacifičkog regiona, pozvani su, da u svojstvu gostiju trodnevnog samitu, prisustvuju i zvanični predstavnici Indije, Australije i Južne Koreje.

"Britansko predsedavanje samitom G7 je prilika da se okupe predstavnici otvorenih, demokratskih društava i da prikažu jedinstvo u trenutku kada nam je potrebno da se zajednički suočimo sa izazovima i rastućim pretanjama", poručio je Dominik Rab, prenosi Rojters.

Dominik Rab
Izvor: EPA/Hollie Adams

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od korona virusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Rab i Blinken treba da "udare temelj" i za prvo planirano putovanje predsednika SAD DŽoa Bajdena u inostranstvo od stupanja na dužnost. Rojters u tom kontekstu napominje da bi samit lidera G7, koji se održava u junu u Britaniji, trebalo da oživi saradnju između tih tradicionalnih saveznika nakon višegodišnjih trvenja pod Donaldom Trampom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD će primiti 62.500 izbeglica
zastava-sad-710x368.png

Bjaden odlučio

04.05.2021. 10:10

SAD će primiti 62.500 izbeglica

Predsednik SAD Džo Bajden je podigao ograničenje za ovogodišnji prijem izbeglica na 62.500, nakon što se suočio sa kritikama zbog toga što kasni sa izmenom rekordno niske kvote od 15.000 koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve