Svet
01.04.2023. 22:40
Beta

Iran

Surova najava: "Bez milosti" za žene koje ne nose hidžab

devojka, hidžab
Izvor: Shutterstock

Tvrdolinijski iranski poslanik Hosein Ali Hadži Deligani postavio je ultimatum pravosuđu da u narednih 48 sati donese mere na osnovu kojih će policija moći da zaustavlja žene koje ne nose hidžab - marame kojima pokrivaju glave, ali ne i lice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je saopštilo da se mora primenjivati zakon o nošenju hidžaba i da neće neće biti povlačenja ili popustljivosti, piše BBC.

U saopštenju se navodi da je hidžab suštinski element islamskog prava i jedan od ključnih principa Islamske Republike Iran.

Deligani je ponovio stav šefa pravosuđa u Iranu Golam-Hoseina Mohsenija Edžeija koji je nedavno izjavio da će "bez milosti" progoniti žene koje su na javnom mestu bez marame.

Veliki broj žena u Iranu pobunio se protiv tog zakona posle Mahse Amini koju je privela policija za moral jer je prošlog septembra prekršila propis tako što joj je ispod marame virio pramen kose.

Dani gneva u Iranu

Pokrenuta lavina...

maša mini, iran, 1. 10. 2022.

Pokrenuta lavina...

01.10.2022. 19:45

Dani gneva u Iranu

Masovni protesti koji su izbili širom Irana u septembru su policijske snage Irana ugušile bezobzirnom silom.

Ipak mnoge žene iako rizikuju da budu uhapšene, odbijaju da se povinuju zakonu i mogu se videti bez marama u tržnim centrima, restoranima i na ulicama širom zemlje.

Po šerijatskom pravu koje je na snazi u Iranu, nametnuto "Islamskom revolucijom" 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju kosu i nose dugačku, široku odeću. Ako to prekše, mogu biti javno ukorene, a i kažnjene novčano ili zatvorom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Revolucionarni proces u Iranu bi mogao da sruši Islamsku Republiku"
1

Širin Ebdi

03.02.2023. 21:43

"Revolucionarni proces u Iranu bi mogao da sruši Islamsku Republiku"

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebdi izjavila je da je smrt mlade Iranke Mashe Amini prošle godine u zatvoru pokrenula nepovratan "revolucionarni proces" koji bi mogao da dovede do kolapsa Islamske republike.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve