Svet
31.10.2021. 19:30
Tanjug

Vladimir Putin

"U Rusiji godišnja temperatura raste 2,5 puta brže u odnosu na svetski prosek"

Vladimir PUtin
Izvor: Pool Sputnik Kremlin / Evgeniy Paulin

U Rusiji se globalno zagrevanje razvija brže nego u svetu i prosečna temperatura u zemlji je u protekloj deceniji porasla za pola stepena, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu G20 putem videokonferencije.

"Želeo bih da napomenem da prosečna godišnja temperatura u Rusiji raste 2,5 puta brže u odnosu na svetski prosek. Za 10 godina, ona je porasla za više od pola stepena", rekao je ruski lider, prenela je agencija Tas s.

Ruski predsednik je istakao da je pitanje klimatskih promena od velikog značaja, te da Rusija na sebi oseća posledice globalnog zagrevanja.
 

"Suočavamo se sa dezertifikacijom i erozijom tla. Posebno nas brine topljenje večnog leda koji se u značajnom obimu nalazi na našoj teritoriji", podvukao je Putin.
 

Predsednik je kazao da Rusija aktivno učestvuje u međunarodnim naporima za očuvanje klime.

Konkretno, kako je naveo, ruska strana poštuje sve svoje obaveze iz okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i Pariskog sporazuma i dosledno realizuje politiku smanjenja emisije štetnih gasova, preduzima korake za povećanje energetske efikasnosti ekonomije, modernizuje elektroenergetiku i smanjuje emisiju pratećih štetnih gasova tokom proizvodnje nafte.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Međunarodna zajednica bi trebalo da izradi međunarodnu ocenu ekoloških projekata, a koja će služiti za procenu efikasnosti smanjenja gasova staklene bašte za svaki uloženi američki dolar, rekao je ruski lider.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve