Svet
01.12.2021. 19:05

Do 2025. godine

Ugroženi drugi dijalekti: Mandarinski jezik govoriće 85 odsto Kineza

Kina
Izvor: Shutterstock

Kina pokreće agresivnu kampanju za promociju severnog, mandarinskog dijalekta, najavljujući da će do 2025. godine taj zvanični kineski jezik koristiti čak 85 odsto njenih građana.

Kako navodi AP, čini se da taj potez dovodi ugrožene kineske regionalne dijalekte, kao što su kantonski i hokinski, pod još veći pritisak, zajedno sa jezicima manjina kao što su tibetanski, mongolski i ujgurski.

U naredbi koju je u sredu izdao Državni savet, odnosno kineska vlada, kaže se da upotreba mandarinskog, poznatog na kineskom kao "putonghua" ili "zajednički jezik", i dalje "neuravnotežena i neadekvatna" i da se mora poboljšati kako bi se zadovoljili standardi savremene privrede.

Kritičari su sporadično protestovali zbog promena u obrazovnom sistemu i uslova za zapošljavanje koje su stalno umanjivale ulogu manjinskih jezika, nazivajući to kampanjom za iskorenjivanje kultura koje nisu u skladu sa dominantnom etničkom grupom Han, navodi AP.

Zajedno sa ciljem iz 2025. godine, proklamovana politika ima za cilj da do 2035. godine mandarinski kineski jezik postane praktično univerzalan, kako u ruralnim područjima, tako i među etničkim manjinama.

Promocija mandarinskog u odnosu na druge jezike povremeno je izazivala proteste, uključujući i onaj prošle godine u regionu Unutrašnje Mongolije, kada je mongolski jezik zamenjen standardnim mandarinskim kao jezik nastave.

Kineska vladajuća Komunistička partija osudila je sve takve pokrete kao oblik separatizma i nemilosrdno ih potisnula, a jezičku usklađenost istakla kao neophodnu radi potreba ekonomije i nacionalnog jedinstva.

Takva politika podržana je pravnim odredbama, a dokumentom objavljenom u sredu zahteva se pojačan nadzor kako bi se "obezbedilo da se nacionalni zajednički govorni i pisani jezik koristi kao službeni jezik vladinih agencija i da se koristi kao osnovni jezik škola, vesti i publikacija, radija, filma i televizije, javnog servisa i drugih oblasti".

Takođe, pozivaju se zvaničnici da "snažno unaprede međunarodni status i uticaj Kine" u akademskim krugovima, međunarodnim organizacijama i na globalnim skupovima.

Pokušaji vlade da promoviše mandarinski kineski kroz svoju svetsku mrežu Konfučijevih instituta bili su kontroverzni, a kritičari su ih osudili kao pokušaj da se promoviše agenda stranke i poništi diskusija o temama kao što je stanje ljudskih prava, dodaje AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve