Svet
23.01.2023. 19:31
Beta

Evropska unija

Ukrajini stiže dodatnih 500 miliona evra vojne pomoći

helikopter, ukrajina
Izvor: Shutterstock

Evropska unija odobrila je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, dok je Berlin pod pritiskom da Kijevu isporuči tenkove nemačke proizvodnje Leopard.

Dogovor o sedmom paketu pomoći postignut je na sastanku 27 ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu, nakon što zapadne zemlje prošle nedelje nisu uspele da se dogovore o slanju borbenih tenkova Ukrajini, ali obećale podršku vrednu milijarde, prenosi Rojters.

Uz paket od 500 miliona evra odobreno je i dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" i za vojnu obuku EU za Ukrajinu, rekao je diplomata EU što su potvrdila još dva izvora nakon razgovora ministara iza zatvorenih vrata.

Nemački tenkovi Leopard, koje postavljaju vojske širom Evrope, smatraju se najprikladnijim za Ukrajinu, ali Berlin mora da odobri njihovo slanje.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u Poznanju da je uslov da njegova zemlja pošalje kao pomoć Ukrajini nemačke tenkove leopard da to učini "u koaliciji sa makar malom grupom zemalja", ali da sada postoji iskra nade da će na kraju tenkove poslati i sama Nemačka.

"Mi ćemo tražiti dozvolu (od Nemačke) da pošaljemo tenkove leopard Ukrajini, ali to je drugorazredno pitanje. Uslov za to je da u najmanju ruku napravimo malu koaliciju država spremnih na to isto", kazao je Moravjecki.

Očekivalo se da će ministri razgovarati, ali ne i odlučivati o korišćenju ruske imovine koja je zamrznuta u Evropi, kako bi pomogla obnovu Ukrajine, kao i o desetom paketu sankcija protiv Rusije, koji će stupiti na snagu sledećeg meseca.

Mađarska je međutim signalizirala da se protivi dodatnim sankcijama, posebno ako bi one ograničile saradnju Budimpešte sa Moskvom u nuklearnoj energiji.

"Sve odluke koje bi mogle da produže rat ili dovedu do potencijalne eskalacije protivne su našim interesima. Dokazano je da sankcije vode Evropu u ćorsokak", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Članice NATO bez dogovora o isporuci tenkova Kijevu
1

I šta ćemo sad?

20.01.2023. 22:25

Članice NATO bez dogovora o isporuci tenkova Kijevu

Članice Kontakt grupe za odbranu Ukrajine nisu u Nemačkoj uspele da prevaziđu podele i postignu dogovor o isporuci naprednih tenkova Ukrajini, posle više od pet sati razgovora o slanju dodatne vojne pomoći Kijevu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve