Svet
30.04.2022. 06:10
Rade Jerinić

Vladimir Solovjev

Ukrajinska tajna služba naložila ubistvo ruskog novinara?

Vladimir Solovjev 29.4.2022.
Izvor: EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/TASS/HOST PHOTO AGENCY / POOL

Ubistvo novinara nije ni igra, ni igrica.

Ruski mediji su prošle nedelje objavili snimke trojice navodnih atentatora pripadnika neonacističke organizacije "Bela moć“, na kojima oni priznaju da su imali nalog da ubiju nekoliko istaknutih ruskih novinara, među njima Vladimira Solovjeva. Iza organizacije ubistva novinara, prema svedočenju uhapšenih izvršilaca, stoji ukrajinska tajna služba.

Ukrajinci su, naravno, demantovali da oni stoje iza pokušaja ubistva Solovjeva, ali obrazloženje je vrlo zanimljivo. Umesto termina novinar, ukrajinska strana koristi termin propagandista, namerno izbegavajući da upotrebi termin novinar, čime se opet na neki način stavlja meta na leđa Vladimira Solovjeva.

Jer novinara je teško ubiti bez posledica u zapadnom javnom mnjenju, oni su uvek na to bili jako osetljivi. S druge strane, ubistvo propagandiste je nekada čak i opravdano. Propagandna mašinerija u službi autokratskog režima je legitimna vojna meta. Tako su uostalom, setite se, govorili i kada su 1999. godine bombardovali RTS.

Solovjev je epitet omiljenog novinara Kremlja stekao nakon svojih višegodišnjih javnih istupa i uređivačke politike koju je sprovodio u svojim autorskim emisijama intervjuišući razne sagovornike, uglavnom iz prvog ešalona ruske i svetske politike.

Nije ni tajna da je o Vladimiru Putinu imao odlično mišljenje, za njega je često znao reći da je to predsednik koji je vratio ponos Rusiji i ponovo je učinio jakom. Čak, na jednom predizbornom mitingu 2007. godine govorio je u znak podrške Putinu kog je opisao kao "snažnog, inteligentnog, talentovanog lidera koji voli otadžbinu i čini da Rusi budu ponosni na svoju zemlju“.

Doskora je to bilo i preovlađujući stav u ruskom javnom mnjenju koji je posle odlaska Borisa Jeljcina sa funkcije zaista u Putinu video čvrstog i odlučnog državnika koji je Rusiju vratio na pravi put.

Pre nego što je uplovio u novinarske vode, do 1990. godine, predavao je fiziku i astronomiju, s obzirom na to da je diplomirao na moskovskom Institutu čelika i legura, a postdiplomske studije je završio na Institutu za svetsku privredu i međunarodne odnose u Moskvi. Zanimljivo je da se 2004. oprobao i kao pevač i izdao je solo album, ali muzika mu očigledno nije išla od ruke.

Ipak, najpoznatiji je kao novinar. Karijeru u medijima počeo je dve godine pre Putinovog dolaska na vlast, ali ne kao politički novinar. Od 1997. godine bio je domaćin radio-programa u kojem se raspravljalo o temama kao što su kulinarstvo, moda, politički i društveni život, kompjuteri, automobili, poezija, filozofija…

Na televiziju se seli 1999. godine kada počinje da vodi dve emisije – "Proces“ i "Strast prema Solovjevu“, od 2003. do 2005. vodi politički tok šou "Na štandu“ i nedeljni informativni program "Nedeljom uveče“. Te 2005. godine dobio je nagradu kao novinar koji radi najbolje intervjue. Deset godina kasnije snimio je dokumentarac o Putinu pod nazivom "Predsednik“. Tada je ruskog lidera intervjuisao jedan na jedan.

Godine 2018. počinje da vodi emisiju "Moskva. Kremlj. Putin“ na kanalu Rusija 1, gde sat vremena govori o delima ruskog predsednika u nedelji koja je prošla.

Rat u Ukrajini vrlo otvoreno podržava. Na dan kada su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu rekao je da je "danas dan kada je pokrenuta pravedna operacija denacifikacije u Ukrajini“. U svojim vatrenim govorima invaziju na susednu zemlju nazivao je "sukobom između fašista ukrajinskog Majdana i antifašista istočnih teritorija pod kontrolom pobunjenika“.

Na ruskoj državnoj televiziji je 20. aprila govorio o novoj etapi rata protiv Ukrajine. "Nova etapa rata bi bila protiv NATO-a, Evrope i sveta. Samlećemo NATO ratnu mašineriju“, rekao je Solovjev.

Pravo pitanje je da li ga sve ovo što javno zastupa čini propagandistom pogodnim za odstrel ili je to jednostavno novinar koji ima politički stav i javno ga iznosi. Granica je, priznajemo, tanka. Što se tiče ukrajinskih vlasti, njihove tajne službe i administracije, kao i protivnika Putina u samoj Rusiji – za njih je Solovjev svakako legitimna meta. Sredstva realizacije se razlikuju od slučaja do slučaja.

Jedna od urbanih legendi koje se ispredaju o Solovjevu je i da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni poslednji put dopao robije kada je javno obznanio da je Solovjev sopstvenik vile na italijanskom mondenskom jezeru Komo i da ima italijansko prebivalište. Neke druge ruske NGO objavile su da nije vlasnik jedne, već dve vile na pomenutom italijanskom jezeru, kao i nekoliko nekretnina u Moskvi i Podmoskovlju koje, bez italijanske imovine, vrede više od 17 miliona dolara.

Zanimljivo je gledište nekih zapadnih medija koji na čitav slučaj Solovjev gledaju kao na propagandu. Ali ne u režiji Solovjeva, već u režiji FSB-a, ruske bezbednosne službe.

Na snimku koji je objavljen prilikom hvatanja atentatora nađeni su i predmeti koji ih manje-više direktno, ali svakako javno inkriminišu. Bile su tu neizbežne nacističke zastave i simboli, kukasti krstovi, bodeži. Ali jedna stvar je naprosto bola oči zapadnim analitičarima. Ono što se nikako nije uklapalo u sliku o krvoločnim nacistima jesu tri diska sa igricom "Sims“.

Za one koji to ne znaju, a kojih je verujemo mnogo, to je omiljena igrica devojčica uzrasta od 8 do 12 godina. Ili je u pitanju čista koincidencija, ili je poruka da su nacisti po definiciji bolesni pedofili, ili je posredi greška u režiji.

Sajt "Bellingcat“ koji se bavi analizom rada ruskih službi tvrdi da je greška zapravo bizarna. Prema njima, čitava afera je režirana, a režiser je onima koji je trebalo da izrade scenografiju dao nalog da se nađu tri SIM kartice. Na ruskom jeziku to se kaže isto kao i naziv igrice, pa je neki isuviše revnosni operativac bez razmišljanja i preispitivanja naređenja kupio ono što je napisano.

Ovakva bi se greška, verujemo, dala potkrasti nekoj prominentnoj službi, poput recimo OSA-e, obaveštajne službe Bosne i Hercegovine, ali da moćni FSB može napraviti takvu grešku je skoro pa neverovatno. A onda je u drugom danu emitovanja snimaka uhapšenih blurovan deo slike na kojem se vide tri igrice "Sims“, i tako su vrata čudesnim i neverovatnim događajima ostala otvorena.

Što se tiče Solovjeva, njemu je dodeljeno policijsko obezbeđenje pa sada na svoju omiljenu razonodu i rekreaciju, džoging po moskovskim parkovima, više ne ide sam.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čega se sve nagledao fotograf u Ukrajini
Miloš Bičanski

Rat iz prvog reda

07.04.2022. 06:10

Čega se sve nagledao fotograf u Ukrajini

"Čini ti se da, posle svega čega se nagledaš u životu, posle toliko izbegličkih kolona koje fotografišeš, od Krajine do sirijskih migranata, možeš da oguglaš. Da te ne dotiče. A onda ti priđe kolega fotograf, kojeg si tih dana prvi put video na poljsko-ukrajinskoj granici, i kaže: ’Dođi da ti dam slike.’ Kakve slike, pitaš se, a on uzvraća: ’Slikao sam te pre neki dan dok si fotografisao i izgledao si mi baš tužno.’
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve