Svet
13.02.2024. 11:10
BETA-AP

"Nema bezbednog mesta"

UN neće učestvovati u prisilnom raseljavanju Palestinaca

1
Izvor: BETA/ AP / Fatima Shbair

Ujedinjene nacije su saopštile da neće učestvovati u prisilnom raseljavanju Palestinca u Gazi, naglasivši da nema bezbednog mesta na koje bi se moglo otići na teritoriji gde traje izraelska vojna ofanziva.

Portparol UN Stefan Dižarik je odgovorio na zahtev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da vojska pripremi plan za evakuaciju oko 1,5 milion palestinskih civila, koji su od sukoba pobegli u Rafu na jugu Gaze, kako bi nastavio operaciju protiv Hamasa i izveštaje da je od te svetske organizacije tražena pomoć.

Dižarik je u ponedeljak uveče rekao da većina Palestinaca na jugu Gaze ne može biti poslata nazad u severni i centralni deo koji su prepuni neeksplodiranih mina, gde su stanovi razrušeni i humanitarna situacija izuzetno teška zbog minimalnih isporuka hrane i drugih potrepština.

On je dodao da je saradnja s izraelskim vlastima "slaba".

Portparol Vlade Izraela Ejlon Levi je optužio agencije UN da su više zabrinute za pritisak na Izrael da okonča rat sa Hamason i da se opiru nastojanjima da se isprazne uporišta Hamasa, u skladu sa obavezama na osnovu međunarodnog prava, te da takve mere označavaju prisilnim raseljavanjem.

"Apelujemo na agencije UN da sarađuju s izraelskim naporima da se zaštite civili od Hamasa i evakuišu iz ratne zone gde teroristi pokušavaju da ih iskoriste kao žive štitove. Nemojte reći to ne može da se uradi. Radite sa nama da nađemo način", rekao je Levi.

Kasnije je na pitanje Asošiejted presa Levi rekao da Izrael od UN ne traži pomoć u evakuaciji Rafe već u zaštiti Palestinaca "umesto što pomažu Hamasu".

Dižarik je naglasio da "nema mesta koje je trenutno bezbedno u Gazi" i da UN hoće da osiguraju da "sve što se događa bude učinjeno sa punim poštovanjem međunarodnog prava, punim poštovanjem zaštite civila", te da UN neće učestvovati u prisilnom raseljavanju ljudi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pobeda je na domaku"
1

Benjamin Netanjahu

11.02.2024. 09:10

"Pobeda je na domaku"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će izraelska vojska obezbediti "bezbedan prolaz za civilno stanovništvo" pre očekivanog napada na Rafu, najjužniji grad u pojasu Gaze, odbacivši bojazan od "katastrofe".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve