Svet
25.01.2023. 22:10
Beta-AP

Norveška

Oslobođen bivši član paravojne ruske grupe Vagner

1
Izvor: Beta / AP

Norveške vlasti su oslobodile bivšeg visokorangiranog člana ruske paravojne grupe Vagner koji je zatražio azil posle ilegalnog ulaska u zemlju.

Rus Andrej Medvedev koji je uhapšen uhapšen po Zakonu o imigraciji, pušten je iz pritvora u Novrveškoj, rekao je Jon Andreas Johansen iz norveške imigracione policije navodeći da više nema razloga za njegov pritvor. 

Medvedev, koji kaže da strahuje za svoj život ako se vrati u Rusiju, prešao je ranije ovog meseca u Norvešku koja ima granicu dugu 198 kilometara sa Rusijom. On je odmah prebačen u Oslo što je uobičajena procedura za tražioce azila.

Vladimir Osečkin iz ruske disidentske grupe Gulagu.net, koja je pomogla Medvedevu da pobegne, rekao je da je on bio u bezbednoj kući dok nije bez objašnjenja prebačen u imigracioni pritvor. 

Njegov norveški advokat rekao je za norveški list Dagbladet da je bila  "razumna odluka" da se on ponovo oslobodi. 

"Još ne znam kakav će biti aranžman sa njim", rekao je advokat listu.

Medvedev je rekao da je bio pod ruskom paljbom pre nego što je prešao u tu skandinavsku državu.

Norveška policija saopštila je da su ih ruski graničari obavestili o tragovima u snegu koji ukazuju na to da je neko možda ilegalno prešao granicu.

Norveška nacionalna istražna služba, koja učestvuje u istrazi ratnih zločina u Ukrajini, saopštila je da ispituje Medvedeva koji "ima status svedoka".

On je navodno rekao ruskoj grupi za ljudska prava da je spreman da ispriča sve što zna o Vagner grupi, njenim aktivnostima i njenom vlasniku Jevgeniju Prigožinu, bliskom Kremlju.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je ruska privatna vojna grupa konačno izašla iz senke
1

Rat u Ukrajini

19.08.2022. 10:03

Kako je ruska privatna vojna grupa konačno izašla iz senke

Ruska privatna vojna grupa Vagner, koja je godinama bila obavijena misterijom, tokom rata u Ukrajini je izašla iz senke uz hvalospeve državnih medija o njenim plaćenicima i njihovim uspesima u invaziji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve