Svet
02.03.2023. 14:00
BETA-AFP

IEA

Veća upotreba zelene energije usporila rast ugljen-dioksida

Ugljen dioksid
Izvor: Shutterstock

Emisija ugljen-dioksida (CO2) u svetu, povezana sa proizvodnjom energije, dodatno je porasla u 2022. i dostigla je maksimalne vrednosti koje su ipak niže nego što se očekivalo zahvaljujući zelenoj energiji i tehnologiji, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Rizik od neobuzdanog rasta emisije CO2 usled povećane upotrebe uglja u kontekstu energetske krize, nije se ostvario. Veća upotreba solarne energije i energije vetra, električnih automobila, energetska efikasnost i drugi faktori usporili su rast CO2", navodi IEA u analizi. 

IEA takođe apeluje na još snažnije angažovanje.

U 2022. emisija CO2 iz energije porasla je za 0,9 odsto, dostigavši rekord od više od 36,8 milijardi tona, navodi se u izveštaju.

Emisija gasova sa efektom staklene bašte je smanjena za oko 550 miliona tona CO2 zahvaljujući novim energetskim infrastrukturama sa niskim sadržajem ugljenika. 

Emisije povezane sa naftom porasle su za 2,5 odsto, ali su ostale ispod nivoa pre pandemije kovida. Više od polovine u porastu ovih emisija posledica je obnavljanja vazdušnog saobraćaja, objašnjava IEA.

U Aziji, bez Kine, emisije su porasle za 4,2 odsto podstaknute ekonomskim rastom. Kina, gde su na snazi ograničenjima zbog kovida, ostala je na istom nivou emisija kao i ranije.

U EU je emisija opala za 2,5 odsto zahvaljujući rekordnoj upotrebi obnovljivih izvora.

U Sjedinjenim Američkih Državama emisije CO2 porasle za 0,8 odsto, uz naglo povećanje potražnje za energijom zbog ekstremnih temperatura.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Kina motiviše stanovnike da smanje emisije ugljenika
1

Liaoning

18.11.2022. 16:52

Kako Kina motiviše stanovnike da smanje emisije ugljenika

Severoistočna kineska provincija Liaoning pronašla je nov način da podstakne svoje stanovnike da koriste javni prevoz, razvrstavaju kućno smeće i sade drveće dodeljujući im bodove za osvajanje nagrade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve