Vesti
15.02.2024. 19:36
R.E.

Sretenje

Uručena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zaslužnim pojedincima i institucijama odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.

Govoreći o ljudima zaslužnim za Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav, voždu Karađorđu Petroviću, knezu Milošu Obrenoviću, Vučić je upitao da li se društvo odužilo tim ljudima.

"Kako je završio Karađorđe? Da li je Miloš bolje završio, u progonstvu? A posle, vek i po progonjeni kroz naše udžbenike, knjige i sve ono kroz šta smo decu učili. Jesu li njihovi naslednici bolje prošli? Čitavu dinastiju smo ukinuli sami, svojevoljno i time se hvalili", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da su biste Karađorđa i Miloša Obrenovića uklonjene 1905. godine iz Pariske ulice i da se danas nalaze u Patrijaršiji, kojoj je uputio zahtev da se pronađe način da te biste budu vraćene na mesto.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, igumanija Pećke patrijaršije mati Hartina, a u oblasti medicinskih nauka akademici Bela Balint, Zoran L. Kovačević, Ninoslav Radovanović, Rajko Kuzmanović iz Republike Srpske.

Pored pojedinaca Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Letopis matice Srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ "Dragojlo Dudić", Muzej grada Beograda, Politika, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Radio Beograd i Košarkaški Savez Srbije, a Orden prvog stepena dobile su i Večernje novosti.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su glumac i reditelj Nikola Pejaković, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, doktorka Svetlana Vujović, princeza Katarina Karađorđević i posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Sretenjski orden drugog stepena dobio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Institut za mentalno zdravlje, Galerija Doma vojske Srbije, episkop niški Arsenije, Narodno pozorište Republike Srpske, Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.

Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Aleksandar Đogo, Radomir Uljarević, Filmske novosti, Narodna biblioteka Jefimija iz Trstenika, hor Kolibri RTS, ginekolog Slavko Krstić, Škola za muzičke talente u Ćupriji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Google u bojama srpske zastave
1

Srećan Dan državnosti

15.02.2024. 09:33

Google u bojama srpske zastave

U Srbiji se proslavlja Dan državnosti, što je obeležio i Google.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve