Vesti
14.02.2024. 14:05
R.E.

Putin,Bajden, kralj Čarls

Ko je sve i kako Srbiji čestitao Dan državnosti

Srbija, Srpska zastava
Izvor: Shutterstock

Povodom Dana državnosti Republike Srbije koji se obeležava u četvrtak 15. februara, na adresu predsenika Aleksandra Vučića stigle su čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima su i predsednik SAD Džozef Bajden, Rusije Vladimir Putin, Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Emanuel Makron, Italije Serđo Matarela, kao i predsednika Kine Si Đinpinga i kralja Čarlsa.

Bajden je u ime naroda Sjedinjenih Država, kako je navedeno, uputio najlepše želje predsedniku Vučiću i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara.

Čestitku je, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputio i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje a, između ostalog, kaže:

"Veoma mi je drago što su odnosi između naših zemalja dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje 'zlatno doba'. Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana. Verujući da posete na visokom nivou omogućavaju da razmotrimo sve aspekte naših odnosa, istakao bih da će mi biti drago da u narednom periodu odgovorim na Vaš poziv i posetim Beograd, a jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji", navodi se u čestitki predsednika Erdogana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku i od predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Primite srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika – Dana državnosti Srbije", piše u čestitki ruskog predsednika i dodaje da se odnosi između dve zemlje  "zasnivaju na viševekovnim tradicijama prijateljstva, kulturne i duhovne bliskosti".

Putin je izrazio uverenje da će dve zemlje "i dalje svestrano jačati rusko-srpsko strateško partnerstvo, razvijati konstruktivnu saradnju u različitim oblastima", što, kako se dodaje " nesumnjivo odgovara temeljnim interesima" dvaju "bratskih naroda".

"Iskreno Vam želim dobro zdravlje i uspehe, a svim građanima Srbije sreću i prosperitet", navodi se u čestitki predsednika Putina.

U poruci predsednika Kine Si Đinpinga, između ostalog, navodi se:

"Pod našim zajedničkim vođstvom, poslednjih godina kinesko-srpski odnosi doživeli su iskorak napred. Naše dve zemlje imaju čvrsto političko međusobno poverenje i uzajamno se podržavaju u vitalnim interesima, a dubina i širina praktične saradnje se kontinuirano povećavaju, kvalitet i efikasnost se stalno unapređuju, dajući pozitivan doprinos razvoju obe strane, kvalitetnoj zajedničkoj izgradnji 'Pojasa i puta' i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", naveo je Si.

Čestitka je stigla i od predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, koji je, tom prilikom, podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske.

"Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljsvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu EXPO, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva. Moći ćete da računate na podršku Francuske, kako bi napori koje će Srbija preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom njenog procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže Evropska unija da bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine", navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Makrona.

Čestitka Njagovog kraljevskog veličanstva kralja Čarlsa III takođe je stigla predsedniku Vučiću.
"Vrednujem povezanost naših nacija i nadam se da naše zemlje mogu da nastave blisku saradnju na važnim globalnim pitanjima, bilo da su to mir i prosperitet, ili ekološke i klimatske promene, a koja će doprineti našim budućim generacijama
u godinama koje dolaze. Moja supruga i ja želimo da iskoristimo ovu priliku da Vama i srpskom narodu uputimo najtoplije čestitke i najsrdačnije želje"
, navodi se u čestitki kralja Čarlsa.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, čestitku je uputio i predsednik Republike Italije Serđo Matarela.

"U protekloj godini svedočili smo dodatnom produbljivanju saradnje Beograda i Rima, što je omogućilo da veza naših država i naroda bude još čvršća. Ova istorijska povezanost temelji se na stalnoj podršci Italije težnjama Sebije da postane član evropske porodice. Nadajući se ubrzanju tih pregovora, uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti da se, uz posvećenost i osećaj odgovornosti, kreće putem reformi, kao i u okviru procesa koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je centralni faktor stabilnosti regiona", navodi se u čestitki predsednika Italije.

Čestitke su stigle i iz kabineta predsednika Republike Austrije Aleksandra Van der Belena, predsednika Republike Kipar Nikosa Hristodulidesa, predsednika Republike Poljske Andžeja Duda, predsednice Indije Drupadi Murmu, belgijskog kralja Filipa, holandskog kralja Vilem-Aleksandera, japanskog cara Naruhita, kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziz Al Sauda, kao i kralja Kraljevine Bahrein Hamada bin Isa Al Kalifa i kralja Maroka Mohameda VI, predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Čestitku je uputio i predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

"Povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje lično ime, upućujem Vam srdačne čestitke, a svim građanima Vaše zemlje želim boljitak i blagostanje. Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa. Primite, gospodine predsedniče, izraze mog ličnog poštovanja", navodi se u čestitki predsednika Milanovića.

Čestitku je uputio i predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi kao i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi, generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Republike Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Republike Gabon u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapoza, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgijske Republike Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve